İktisat Kongresinin 100.Yıl dönümü

İktisat Kongresinin 100.Yıl dönümü için iki önemli program

yazar:

kategori: ,

Türkiye önümüzdeki yılı farklı bir heyecanla idrak edecek. 2023 yılı sadece Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olması nedeni ile değil, bu büyük tarihi olaya ulaşana kadar yaşanan pek çok olayın yıl dönümü olması nedeni ile de çok önemli. Bu olaylardan biri 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında yapılan Türkiye İktisat Kongresi. Kongrenin ev sahipliğini İzmir’in yapmış olması İzmir’de yaşayanlar için büyük bir gurur kaynağı. Bu çerçevede, İzmir’de söz konusu kongrenin yüzüncü yıl dönümünde İzmir Büyük Şehir Belediyesi (İBB) ile Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) çalışmaları ön plana çıkmakta. İBB’nin programı ağırlıklı olarak sektör temsilcileri ve uzmanlarının görüşlerinin değerlendirileceği bir platform şeklinde organize edilirken, TTK’nın programı akademik çalışmaların tartışıldığı bir süreç olarak düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Programı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yaz ortasından itibaren, Şubat 2023’te İzmir’de büyük bir iktisat kongresi gerçekleştirmeye yönelik çalışmalara başladı.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne uzanan süreçte ilk adım olan Paydaş Grupları ön buluşmaları Ağustos-Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Bu toplantılarda, işçi, çiftçi, tüccar, sanayici ve esnaf temsilcileri ayrı ayrı buluşarak kendi sektörlerini etkileyen sorunlarla ilgili analizlerde bulundu. Dört aylık sürede, ekonominin can damarı olan bu gruplar Türkiye ekonomisini nasıl gördüklerine dair fikirlerini paylaştı ve çözüm önerileri belirledi.

Geçtiğimiz Ağustos’tan bu yana her bir paydaş grubu üçer kez bir araya geldi. Kurumların niyet beyanlarını ifade ettiği ön buluşmalar, kurum uzmanlarının katıldığı teknik çalıştaylar ve son olarak da kurum yöneticilerinin taslak sonuç bildirgelerini tartıştığı nihai toplantılar gerçekleştirildi.

Bu dört aylık maratonun sonunda işçi, çiftçi, sanayici, tüccar ve esnaf grupları üç ayrı bildirgeyi kamuoyuyla paylaştı. Bildirgeler, ilke ve kararlar olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Hazırlanan metinlerin temelinde doğayla uyumlu, değişime açık, refahın büyüdüğü ve adilce paylaşıldığı, ortak akıl ve uzlaşı temelinde gelişen bir Türkiye özlemi yer alıyor.

Kongre hazırlıklarının bundan sonraki safhasında taslak bildirgeler demokrasi, doğa, tarih ve inovasyon alanlarında çalışan dört uzman topluluğunun değerlendirmesine açılacak. Bu metinler ayrıca çok sayıda değerli isimden oluşan Kongre Yüksek İstişare Kurulu tarafından değerlendirilecek.

Son aşamada ise Şubat 2023’te ana kongre gerçekleşecek. Hazırlık sürecinde elde edilen tüm çıktılar belirli bir program çerçevesinde kongre delegelerinin tartışmasına sunulacak.

Türk Tarih Kurumunun Programı

Türk Tarih Kurumu iktisat kongresinin 100. Yıldönümünde Türkiye’nin iktisat tarihi ve   düşünce birikimi üzerine çalışanları bir araya getiriyor. Kurum, bu süreçte İzmir Valiliği ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile iş birliği yapacak. 17-19 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan kongrenin konu başlıkları şöyle:

  • Osmanlı Öncesi İktisat Tarihi (XIII. Yüzyıl Öncesi)
  • Klasik Osmanlı İktisat Tarihi (XIII. -XVIII. Yüzyıllar Arası)
  • Çağdaş Osmanlı İktisat Tarihi (XVIII. -XX. Yüzyıl Arası)
  • Cumhuriyet Dönemi İktisat Tarihi (1920-2023 Yılları Arası)

TTK’nın düzenlediği kongrenin yüz yıl önce iktisat kongresinin gerçekleştiği, 1979 yılında yıktırılmış olan, bugün aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen tarihi binada yapılması öngörülüyor.

Okuyucularımız her iki programa ilişkin bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirler.

İBB programı için: https://iktisatkongresi.org/

TTK programı için: https://iktisatkongresi.ttk.gov.tr/