Hanife Fişek

Bankaların Bu Yıl da Çalışanlarına Veremediği Hediye Neydi ?

Yıl sonu yaklaşırken, son haftalarda Bankacıların Paramedya İnstagram hesabı üzerinden bana en çok ilettikleri mesajlar arasında “ maaş zamları ne olacak ?” konusundan sonra ikinci sırada gelen konu; Bankaların gönderdiği/ göndermediği yılbaşı hediyeleri ve düzenledikleri yıl sonu kutlama organizasyonları ile ilgiliydi .

Ara bilançolarına bakıldığında karlılıklarını geçmiş yıllara göre üçe, beşe katlamış olan bankaların , yıl sonunda çalışanları için yaptıkları jestlerde aynı oranda bir artış gözlenemediği gibi aksine yıl sonu bilançosunu en karlı şekilde kapatma çabası seziliyordu .

Bir bankacı arkadaş , genel müdürlükten birimlerine gönderilen Yılbaşı hediye paketlerinin girişe yığıldığını, çalışanların sıraya girip almasının istendiğini, büyükçe ve gösterişli görünen kutunun içinden çıkan minik minik paketlerdeki abur cubur ve atıştırmalıkların fotoğrafını bana atarak sormuş ; “ Hanife Hanım, Canan Karatay hoca görse “ zehir bunlar zehir!” diyerek kıyameti koparacağı bu paketi yollayan bankamız sizce bizi zehirlemek mi istiyor :))”

Bir şubede temizlik görevlisi olarak çalışan bir arkadaş yazdığı mesajda “ Genel müdürlükten Şubeye gönderilen çikolata paketleri sayılıymış , bizi adamdan sayıp yollamamışlar , bizi neden kimse saymıyor Hanife Hanım ?” diye sormuş …

Bir güvenlik görevlisi arkadaş yazmış “ Bölgemiz yıl sonu kutlama organizasyonu düzenlemiş ama mekanda sayı sınırlaması olduğu İçin güvenlik görevlileri davetli değilmiş . Biz yine dışlandık Hanife Hanım…” demiş…

Bir gişe yetkilisi arkadaş avucunda tuttuğu bir parça madlen çikolatanın fotoğrafını atmış ve not düşmüş ; “ Hanife Hanım, şubeye gönderilen hediye çikolata paketinden payıma düşeni aldım. Bankama bu düşünceli jestinden dolayı teşekkür ederim (!) “

Bir operasyoncu şikayet etmiş “ Bankamız yıl sonu kutlama organizasyonu için toplu para göndermiş , kişi başı 1000 TL. Her kafadan başka ses çıkıyor, biz bununla ne yapacağız şimdi ?”

Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz , önemli olan düşünülmek , hatırlanmaktır tabii. Hepimiz bunu bilir, bunu söyleriz. Herkesi memnun etmek de imkansızdır zaten kalabalık ortamlarda. Yine de bu konuda bana ulaşan yüzlerce şikayetin derininde, bankalarda çalışanların yaşamakta olduğu “ değersizlik hissi” yatıyor sanırım . Hakkını alamamanın yaşattığı çaresizlik ve isyan en küçük olayda bile su yüzüne çıkıyor, huzursuzluk yaratıyor, şikayetlere konu oluyor . Bankalar ne yaparsa yapsın derinde yatan bu sorunu artık çözemiyor . Bu çok üzücü doğrusu . Gönül birliğinin olmadığı yerlerde bunlar için harcanan emeğe ve paraya yazık . Sanki her şey göstermelik.

Çalışma hayatının zorluklarını birlikte göğüsleyebilen, birbirine dost, arkadaş, sırdaş olabilen, birbirine sıkı sıkıya bağlı şube kadroları görürdüm yıllar önce teftişteyken. Yılın son gününde dahi geç saatlere kadar çalışıldığı için kutlamalar şubelerde başlardı, bir pasta etrafında toplaşılır, gülüşmeli, şakalaşmalı tatlı anlar yaşanırdı çalışanlar arasında . Bir “ ekip ruhu” varsa orada ortaya çıkardı. Biz müfettişler hep biraz yalnız ve ıssız kalırdık böyle ortamlarda . Hele de turnedeysen, evden, aileden uzakta, çalışma arkadaşının bile olmadığı, yalnız teftiş yaptığın bir yerdeysen bir burukluk olurdu içinde. En çok öyle zamanlarda isterdim ben bir bölgem ya da şubem olsun, kalabalık bir ekip içinde yer alayım, ekip ruhumuz olsun, bu ekmek kavgası içinde birlikte nefes alacağımız iş arkadaşlarımız olsun … Birlikte ağlayıp, birlikte gülelim gerekirse . Hayatın yükü biraz hafiflesin böylece … Sonraki yıllarda oldu da. Birlikte gülüp birlikte üzüldüğümüz çok güzel ekipler içinde yer aldım ben de . Bazıları ile hala beraber güleriz eski günlere . Bazıları arayıp, sormaz oldu Paramedya’dan sonra… Belki de korktu …Hepsinin canı sağolsun. İnsanlık hali. Biz halden anlarız ama haktan ayrılamayız işte.

Yeni bir yıl gelirken, tüm banka çalışanları için dileğim, kaçan keyiflerinin artık yerine gelmesi, bozulan ağız tadının düzelmesi, ekip ruhunun yeniden canlanması, gözlerdeki ışıltının ceplere de yansıması. 2023 kolay bir yıl olacak merak etmeyin . En zor günler geride kaldı , daha zor ne olabilir ki ? Canınızı bile ortaya koyduğunuz Pandemi yıllarını atlattınız siz, bundan sonrası kolay… Ailenizle, dostlarınızla keyifle karşılayın yeni yılı. Bırakın bankaların verdiği , vermediği hediyeleri , hayatın verdiği hediyeleri kucaklayın siz varsa; annenizi, babanızı , eşinizi, dostunuzu , çocuğunuzu , sevgilinizi , kedinizi , köpeğinizi, çiçeğinizi … Güzelliklere açın gönül gözünüzü. İyiyi, güzeli görmeye zorlayın kendinizi. Unutmayın, iş hayatı geçici , sevdiklerimiz kalıcı.