borsa

Borsada açığa satışta yukarı adım kuralı getirildi

yazar:

kategori: ,

Borsana yılbaşından bu yana süren düşüş ve sert dalgalanmalara tedbir olarak borsa yönetimi tarafından açığa satışta yukarı adım kuralı getirildi.

Borsadan yapılan açıklama aynen şöyle:

“Borsamız Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi ile işlem gören paylar için geçerli olan devre kesici uygulamasına açığa satış işlemlerinde ‘Yukarı Adım Kuralı’ özelliğinin eklenmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre, gün içerisinde devre kesici uygulaması başlayan ve açığa satış yapılabilen işlem sıralarında seans sonuna kadar geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı otomatik olarak uygulanacaktır. Yapılan değişikliğin Ek’te bulunan değişiklik cetvelinde yer aldığı şekilde işlendiği Pay Piyasası Prosedürü güncellenerek Borsamız internet sayfasına konulmuştur. Yapılan düzenlemeler 11/01/2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.”

YUKARI ADIM KURALI NEDİR?

Yukarı adım‘ (Uptick) kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir.