Borsada tartışılan halka arz: Maçkolik!

yazar:

kategori: ,

Maçkolik spor sevenlerin en gözde sitesi. Aslına bakarsanız dijital medya, reklam ve spor haberleri habercisi, garip bir halka arz.
Orda yaşanılan halka arzlardan dahi sorumlu tutuldum (izahnamede halka arz danışmanları belli, bizde gıybet esas bilgi değil) ama bu başka, rica ettiler ‘’bir bilen’’ analiz etsin dediler.
Şaşırdım geçmiş yıllarda yatırımcıyı yanına alarak büyüyecek bir şirket var iken “karda istikrar garantisi” veremeyen bir şirkete PRE-IPO FONU ortak olmuş ve 6 ayda halka arz yolu ile ortaklık paylarını satayım demiş. Aslına bu konu dikkatimi çekiyordu, girişim sermayeleri şirkete el atıyor aylar veya bazen haftalar geçiyor, Girişimden vazgeçiyorlardı. burada Ortodoks politikalar yerine Türkiye Model’i uygulanıyormuş meğer.
Halka arz öncelikle kurumsal yönetim ilkeleri üzerine, inşa edilmeli (aracı kurumlar teorik olarak biri) çünkü hisse senetlerini satın alacakların sigortası orası. İlk ayak izleri de izahnamede aranmalı. Kim bu topraklarda yaşamış, sahibi kim, kim yönetmiş gibi. MAÇKOLİK hisse devrinden yorulmuş, en son devride vatandaş olacak, tabi “kar istikrarı” sağlamayı garanti edemeyen patronların ilkeli kararına rağmen. Takdire şayan ifade!
Dedim ki kar istikrarına patron inanmıyor, buna rağmen İstanbul Portföy inanmış. Vardır bir atladığımız, neye göre değerlemişler acaba. Fiyat tespit raporuna ulaşamadım, acaba patronlar ne tahminde bulunmuş, ortada yok, demek ki “koyun” pazarlığı
ŞEFFAFLIK ilkesi tam gaz. Şirketin ortakları %65 Mediaz Teknoloji A.Ş., %34 İstanbul portföy ve %15 Abdulkadir Emre Uğurlu.
MEDİAZ Ortakları kim?
Şirketin %51’i sahibi ama şirketi yönetenler İstanbul Portföy. Eğer ortaklar gizli bir sözleşmeye sahip değillerse Finans tarihinde bir ilk.
FON %34’üne sahip olduğu şirketin yönetiminde çoğunlukta. Ben Mediaz Teknoloji A.Ş. patronunu tebrik ederim. Benim bildiğim finansal açıdan rahat olan bir şirketin bunu yaptığını görmedim, bilen anlatır.
Kurumsal yönetim burada bitse iyi, iz sürmek lazım. İzahnamenin 6.1.5 maddesi, izahnamenin kalbi, şirketin tüzel kişileri değişiyor, unvanlar değişiyor, ortaklar değişiyor ama asıl 9.2.2021 de şirkete İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ ŞİRKETE ORTAK OLUYOR. Peki, bu nasıl oluyor, kaç para ödüyor belli değil. 1.11.2021 tarihinde 750 Bin TL’den 4.750 Bin TL’ye çıkıyor. MÜTHİŞ!
ORTAKLIK neredeyse 1 yıl olmuş sermaye artırımı da yok. Acaba ortaklara mı veridi belli değil. Sonra da değerleme artış ve geçmiş karlarından 25 milyon TL oluyor. Hala Girişim Sermayesi nerde, yolculukta belli değil, derken 2021 yılı 5 Milyon TL Sermayeli şirketin pay devirleri vs. yine kafaları karıştırdığı bir yıl. Yani 2021 yılına kadar sadece 750 Bin TL sermayesi olan şirket nasıl oldu ise nurlanmış. Derken BİR KAP HABERİ DAHADA DİKKAT ÇEKTİ. Yine 25.8.2021 tarihinde Hedef Girişim 12.788.100 TL ile Sportz diye bir şirket ortak oluyor. 27.8.2021 ‘de İstanbul Portföy Girişim Sermayesi Yatırım fonu 8.359.999 TL katılım payı alıyor. Bu ortaklılar 3.9.2021’de Maçkolik ve Sahadan’ı iktisap ediyor. Nasılı bilmek için izahnamde aramayın çünkü YOK. İzahnameye bahsettiğim gibi atama ile geliyor ve sanırsam hisse alım satımları kar artırılıyor. Çünkü 2021 e kadar oluşan bir kar olmamış ki yedek olsun. Velev ki var bunu bu kadar gölgeli anlatma kabiliyetinin yatırımcıya ne faydası var, fiyat tespit raporu yok, 3 aylık işlemler “makul Şüpheli”.

Daha enteresan tespitler devamında…
İDDİAYA VAR MISINIZ?