Metin Yüksel

Metin Yüksel Yazdı: Şirket sahibine yazık olmadı mı Şirketi ucuza verdi! Ya da sonra biraz daha satarım ortalama yaparım mı dedi?

yazar:

kategori: ,

HALKA ARZLARDA “OLAĞAN ŞÜPHE.”

Halka arzlar gerçekten ‘’halka’’ mı yapılıyor, yoksa nitelikli değil ‘’imtiyazlı’’ halka mı yapılıyor? Sermaye piyasalarını tabana yaymanın tek yolu olan ve küçük ama nitelikli yatırımcının halkla kavuşma arzusu olan halka arzlarda bu buluşma sanki gerçekleşmiyor. “Kurumsal” yatırımcı sarmış 4 bir yanı sıra gelmiyor. Hatta onlar da bundan şikâyet edince gerçekte bu vuslata engel mi var mı sorusuna cevap aradık. (kurumsal fonların da halka arzdan hisse alamadıkları ile ilgili bir duyumdur.)

Borsacılar hayatı “rakamlar” üzerinden okurlar, yükselen ve düşen fiyatlar anormal fiyatlar hep “perde arkasındaki” bilinmeyenin ya da ‘’şüphe’’nin hikayesidir diye bakarlar.

Halka arzlarda ‘’roket’’ fiyatlar aynı şüpheyi doğurmuyor mu!! Yoksa “kene” yatırımcılar mı halka arza dadandı da haftalık bazda ortalama %50 veya aylık bazda %100-200 kazançlara rağmen çok az satıcı oluyor ve “ROKET TAVAN’’ serileri bozulmuyor. Açıkçası ‘’arzı’’ artıcı işlem neden olmuyor. Muhtemelen şirketlere ‘’ÇOOOOOKKKK iskontolu’’ bunu da bir tek halka arzdan hisse alanlar ve şirket sahibi biliyor, ses çıkarmıyor mu acaba!!!

Niye bunu dedim. Halka Arzın temel direği şirket değeri, diğer şartlar da var tabi ki ama değer ‘’nazlı gelin’’ ve büyük bir konsorsiyum belirler, şirket yöneticileri, ortaklar, aracı kurum yetkilileri, danışmanlar, günlerce tartışır, değer pazarlığı yapılır, ortaya değer çıkar. Hatta cazip olsun diye de kapalı iskonto yaparlar. Niye daha kolay satalım diye !!!

Ve Satışa çıkılır, iskontolu zaten halka arz edilecek hisseye hücum. Şimdi ‘’şüphe’’ olmasın mı?

  • Madem herkes birbirinin kafasını yaracaktı ıskontoya ne gerek vardı,
  • Şirket sahibine yazık olmadı mı, şirketi ucuza verdi! Ya da sonra biraz daha satarım ortalama yaparım mı dedi?
  • Değerleme üstatları projeksiyonları mı tam kavrayamadılar?

Yılların ustaları tam bunları düşünürken, bu huşulara itibar etmeyen fonlar alıcı oluyor ve Ortodoks FON yönetim bütün ilkeleri yerle bir oluyor, enflasyon bazında yıllık getiriyi 30 günde alan fonlar satış yapmıyorlar, Dolar bazında ise %100 kazanmış olmalarına rağmen.

Twitter: @MetinYuksel06