Av.Sanlı Baş

Avukat Sanlı Baş yazdı: SPK ne demek istedi?

Malum gündem yoğun.

Ülkemiz bir yandan  seçim atmosferine girerken bir yandan da paranın gidecek alternatif yerinin kalmaması gibi çeşitli sebeplerle borsaya olan ilginin artması ile birlikte Borsada işlem gören Şirketler çok ciddi piyasa değerlerine ulaştılar. Tabii bu yükselişle birlikte, hayatımızda pandemi ile birlikte daha geniş yer tutmaya başlayan   Youtube, Telegram, Twitter gibi sosyal medya kanallarında  hisse önerenler mi dersiniz, takipçilerine hisse aldırıp hemen satan mı dersiniz bir sürü “fenomen” de ortaya çıktı.

Nitekim,   Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül de, haklı olarak, geçtiğimiz haftalarda borsalarda yaşanan düşüşte sosyal medya hesaplarından vatandaşların panikletilmeye çalışıldığını belirterek “Sosyal medya hesaplarını izliyoruz. takipteyiz” açıklamasını yaptı.

Aslında, SPK Başkanı’nın uyarısı SPK’nun sosyal medya hesaplarını izlediğini gösteren ilk açıklama değil. Nitekim, aynı içerikteki uyarılar

https://www.spk.gov.tr/duyurular/basin-duyurulari/basin-aciklamasi-07-02-2020

https://www.spk.gov.tr/duyurular/basin-duyurulari/basin-aciklamasi-04-06-2020

Linklerinde  yer alan açıklamalarda da detaylıca vurgulanmıştı.

Özellikle 07/02/2020 tarihli  duyuruda yer alan;

 “Bu çerçevede, yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına ve mağduriyete uğramamasını teminen ve söz konusu kişilerle birlikte hareket etmenin “Piyasa Dolandırıcılığı” suçu kapsamında değerlendirilebileceği göz önünde bulundurularak  bu nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.”

 İfadesi ile   04/06/2020  tarihli  duyuruda yer alan;

 “Söz konusu gruplara dâhil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği,” İfadesini küçük paysahipleri açısından oldukça önemsiyoruz.

Yatırımcılarımızın  üyelik/ödeme temelli olsun veya  olmasın sosyal medya kanallarında  “tüyo/tavsiye/öneri” peşinde koşarken, hem birikimlerini kaybetme riskini üstlendiklerini hem de   aynı zamanda   o peşinde  koştukları/takip ettikleri  birilerinin    eski yasada “fiyat manipülasyonu” olarak adlandırılmış olan  “Piyasa Dolandırıcılığı” fiiline iştirakten dolayı SPK uzmanına ifade verirken kendilerini bulma riski taşıdıklarını da yatırımcılara hatırlatmak isteriz.  

Bu minvalde, yatırımcıların, SPK’nun yukarıda linklerini verdiğimiz uyarılarını Başkan’ın son açıklaması ile birlikte tekrar, dikkatle ve özümseyerek okumalarının  kendi yüksek menfaatlerine olduğunu belirtmek isteriz.