Akbank

İlk banka bilançosu Akbank’tan geliyor! Hangi banka ne kadar kar açıklayacak?

Borsa haftaya düşüşle başlarken bankacılık endeksi XBANK bilanço beklentisiyle yükseliyor.  İlk banka bilançosunu yarın Akbank açıklayacak. Türkiye’nin en büyük yatırım şirketlerinden Garanti yatırım bankaların açıklayacağı bilançolarına yönelik beklentilerini açıkladı.

İşte Garanti Yatırım’a göre bankaları bilanço beklentisi:

AKBANK:

Bilanço açıklama tarihi: 31 Ocak

Kredi büyümesi ihtiyaç kredileri destekli olarak sektöre paralel bir seyir izledi.TL mevduatların payı büyüme ile beraber %50’nin üzerinde. Bankanın kredi makasının düşen kredi faizleri ve regülasyon kaynaklı olarak 200 baz puan daralmasını bekliyoruz. YP tarafta ise100 baz puan artış beklentimiz mevcuttur. TÜFE’ye endeksli tahvillerin pozitif katkısı artan faaliyet giderleri ve provizyon artışları ile dengeleniyor.

HALK BANKASI:

Bankanın gelirleri artan kredi mevduat makası nedeniyle kuvvetli olmakla birlikte, önceki çeyrekte yazılan19mlr TLTÜFE tahvil katkısı bu çeyrekte bir miktar azalıyor. Çünkü, önceki çeyrekte artan enflasyon tahminleri tüm portföye yansımıştı, bu çeyrekte etki daha sınırlı. Karşılıklar tarafında ise, bu çeyrekte bir miktar azalma bekliyoruz, çeyreksel bazda artan net karın en önemli nedeni bu görünmektedir.

İŞ BANKASI:

Kredi büyümesi sektöre paralel gerçekleşirken, mevduat tarafı ise sektörün altında büyüdü. İş Bankası’nın TL mevduat payı %50’nin aşağısında. Kredi mevduat makası çeyreksel olarak yatay kalırken, net faiz marjı ise düşen repo fonlaması ile birlikte hafif artıyor.İştiraklerin güçlü katkısı artarak devam ederken, net kar performansının diğer bankalara göre daha güçlü olmasının en önemli nedeni oluyor.

VAKIFBANK:

Gelirler tarafı yüksek büyüme ve TÜFE tahvilleri neticesinde oldukça kuvvetli bekleniyor. Komisyon gelirlerinde büyüme daha önceki çeyreklerde olduğu gibi oldukça kuvvetli. Ancak, faaliyet giderleri promosyon faaliyetleri ve artan İK maliyetleri neticesinde çeyreksel bazda %65 ile hızlı büyüyor. Ayrıca, banka güçlü gelirleri ek 9 mlr serbest karşılık ayırarak dengeleyecek.

YAPI KREDİ BANKASI:

Kredi büyümesi sektöre paralel olmakla birlikte segmental bazda sektöre göre önemli bir ayrışma yok. Karşılıklar ve faaliyet giderlerinde önceki çeyreğe göre yaklaşık 8mlr artış bekliyoruz, bu rakamTÜFE’ye endeksli tahvillerin gelirlerinde yaşanacak çeyreksel artışa denk gelmektedir. Kredi-mevduat makasında kredi faizlerinde yaşanan daralmadan dolayı ise75 baz puan daralma bekliyoruz. Ancak, net faiz marjında ise repo fonlama maliyetinin düşmesinden dolayı bir miktar artış olmasını olası buluyoruz.