Metin Yüksel

Metin Yüksel halka arzın kaymağını yiyen Tek Kişilik Fonları yazıdı

yazar:

kategori: ,

2021-2022 yılı halka arzları, getiri şampiyonluğunu hiç bir yatırım aracına bırakmayınca, aracı kurumların kapısında kuyruklar oluştu. Önce Küçük yatırımcı nasiplerine düşen miktar ile simit sayısını artırmaya çalıştığını söylerken, (3-5 LOT) meğerse kurumsal yatırımcının da eli boş dönmüş.

İşin aslı nedir derken, duyumlar; yurtdışında ve portföy yönetim şirketinde müşteriye has ‘’tek kişilik fon’’ kurmalar, şirket müşterilerine yönelik havuz hesaplar ile BALİNALAR Halka Arzdaki menfaati de kimseye bırakmamışlar. Menfaat azgınlığının ortakları var mı, yok mu? Varsa kim? Bunu bizim bilmemiz mümkün değil tabi ki dedikodusu çok ateş mi, kül mü zamanla çıkar ortaya, belki de çıktı.

Sermaye piyasası kurulu yatırımcının sesini duydu, halka arzlara çeki düzen verecek, 19.01.2023 tarihli kurul ilke kararını yayınladı.
• Yatırımcı sayısı 50 kişiden az olamayacak
• Tek kişinin payı %20’yi geçemeyecek
• Portföy yönetim şirketleri ‘’havuz’’ yapamayacak
• 250 TL ve Altı Halka arzlarda “Borsada” Satış Yöntemi uygulanacak
• Tahsis yöntemi değişecek,

Sosyal medyada özelikle borsa düştüğünde psikoloji bozuluyor ve SPK/Borsa İstanbul hedef haline geliyor, oysa bu karar dahi SPK’nın olaylara ‘’yetkileri çerçevesinde’’ zamanlı müdahalesinin güzel örneği, keyfiyete dayalı bir cezai sistem “yetkisi” yok ki, incelemeden araştırmadan, cezasını verebilsin.

Düzenlemenin de faslından Kurul, Halka Arz ile ilgili işlemleri mercek altına almış, sorunu tespit etmiş ve yeni kararlarla halka arzı tek veya küçük bir gruba arz olarak kullanmaların önünü tıkamaya çalışmıştır.

BEKLENEN HALKA ARZ PARDON HALKA ARZ EDİLEMEYEN KİŞİLRE TAHSİ EDİLEN HALKA ARZLARDAN KİM FAYDALANMIŞ ?

METİN YÜKSEL KİMDİR?

12 Şubat 1963 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Mektebi Mülkiye’den mezun olduktan sonra 1988 yılından 1994 yılına kadar Sermaye Piyasaları Kurumu’nda Uzman Denetçi sıfatıyla çalışma yürüttü.

1999 yılından itibaren başta halka arzlar olmak üzere finansal danışmanlık macerasını bağımsız olarak yürütme kararı aldı ve 2001 yılında İyi Şirket Danışmanlık A.Ş’yi kurdu. Alanında dünyaca tanınan bir danışmanlık şirketi olan, Belçika merkezli Deminör A.Ş ile ortaklık anlaşması imzalayarak faaliyet alanını genişletti.

Gerek bireysel gerekse firma bazında, kurumsal yönetim ve kurumsal finasman danışmanlığı hizmetleri, aile şirketlerinin kurumsallaşması, şirketlerin kurumsal yönetim derecelendirilmesine hazırlanması, şirketlerin halka arzı ve finansal/stratejik ortak bulunması konularında hizmetler verdi. Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan Bosch Profilo, Tamek Gıda, Zorlu Grubu, Doğan Grubu, Ciner Grubu, Siemens, Ataç İnşaat, Uyum Gıda ve birçok büyük ve orta ölçekli şirketlere danışmanlık yaptı.

2010-2011 arasında TAMEK Gıda’nın Genel Müdürü (CEO) görevini yürüttü.

Hâlen önemli şirketlere halka arz danışmanlığı hizmeti vermeye devam eden Yüksel, finansal okuryazarlık, araştırma yöntemleri, temel analiz, finansal analiz, finansal model hazırlama, risk yönetimi, portföy yönetimi ve borsada yatırım stratejileri dâhil olmak üzere birçok alanda yatırımcılara destek veriyor.