Evren Devrim Zelyut

Borsadan kaçış sürüyor Peki yatırımcı borsayı neden terk ediyor?

yazar:

kategori: ,

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 24 Şubat haftalık kapanış itibarıyla nezdinde kayden saklanan menkul kıymetlerin piyasa değerini, yatırımcı ve hesap sayılarını yayımlandı. Buna göre, 24 Şubat tarihi itibarıyla Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 3 milyon 870 bin 740 olarak açıklandı. Son verinin yayımlandığı 3 Şubat ile biten haftada ise, Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 3 milyon 999 bin 226 olarak gerçekleşmişti. Buna göre, 3 haftada Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 128 bin 486 azaldı.
24 Şubat itibarıyla hisse senetlerinin piyasa değeri 5,58 trilyon lira olarak açıklanırken; 3 Şubat ile biten haftada bu veri 5,5 trilyon lira olmuştu.
EVREN DEVRİM ZELYUT: HÜKÜMET YÖNETEMEDİ
Türkiye’de en çok takip edilen Ekonomist Evren Devrim Zelyut, borsadaki bu yatırımcı kaybını hükümetin süreci iyi yönetememesine bağladı.
Ekonomist Zelyut şunları söyledi:
“Türk ekonomisi sermaye piyasaları çok tarihi bir fırsatı kaçırdı. Bu bir altın bir fırsattı borsaya güvenip gelmeleri. Buradan şirketlerimiz için sürekli ve düzenli bir kaynak akışı olacaktı. Daha çok insan güvenip gelecekti. Dolarizasyonun kırılması için tarihi fırsattı. Altının ya da konutun yüksek enflasyon döneminde bir alternatif olmasının önüne engel çekilecekti. Çok tarihi bir fırsat kaçırıldı. Küsüp giden her bir yatırımcı aslında reel ekonominin önümüzdeki dönemde daha zor duruma düşmesidir. Yine şirketlerimiz bankalara ve tefecilere muhtaç kalacaklar.”
NEDEN KAÇTI?
Hükümet süreci iyi yönetemedi. Birincisi ilk hata İmamoğlu’na açılan davaydı. Bu dava ile bütün iç ve dış yatırımcılar ürkütüldü. Bu satış getirdi. Evet bir kar realizasyonu bekliyorduk ama hükümetin hataları hareketin frekansı çok fazla arttı. İkincisi deprem ve piyasaların açık kalmasıydı. Binlerce insan enkaz altında kalırken, borsada da yüzbinlerce yatırımcı fiyatların altında ezildi. Burada süreci yönetemedi. Bu süreci yönetemediği için haliyle borsadan muazzam miktarda insan kaçtı.