Borsa İstanbul

VİOP’ta riski müşteri bazında izleyecek

yazar:

kategori: ,

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda geçtiğimiz aylarda yaşanan çalkantı, sermaye piyasası paydaşlarının yoğun çabasıyla çözüldü. Yaşanan teminat sorununun ardından bir dizi tedbir alan Takasbank, şimdi izlemeyi ‘müşteri’ bazına kadar indirdi. Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu, teminatlarda üye bazında yapılan izlemenin tek tek sicil bazında yapılmaya başlandığını ve bu konuda yapılan yazılım çalışmalarının da çok yakında tamamlanacağını belirterek, “Üye bazında takip yaparken artık sicil bazında takibe geçtik.”dedi.

Avşar Sıngurlu, Dünya Gazetesi’nden Ece Ceyhun’a şunları söyledi:

Dolayısıyla riskli müşteri tanımını getiriyoruz. Müşterinin birden fazla ihlal tekrarı veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilmiş cezaları varsa, nasıl bankalar kredi verirken müşterisini inceliyorsa biz de benzer bir anlayışla sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Gerek görüldüğü takdirde üye bazında kaldıraç oranlarını düşüreceğiz. Kaldıraç 1’e 10 ise riskli müşterinin kaldıracını 1’e 3’e düşüreceğiz.

Buradaki bakış açısı asla ‘ceza verelim’ şeklinde değil. Bu bir risk kontrol sistemi” dedi. Takasbank, Eylül ayında pay dayanak varlığa bağlı sözleşmeler için fiziki teslimat sürecinde oluşabilecek riskleri en aza indirmek için piyasa bazında pozisyon limitini yüzde 100’den yüzde 50’ye, sicil bazında pozisyon limitini ise yüzde 5’ten yüzde 3’e indirdi.