Ender Balcı

Ender Balcı Yazdı: KOBİ’ler milli beka anlamında da risk yönetimini gündemlerinin en başına koymaları gerekiyor

yazar:

kategori: ,

CDS risk puanımız bir miktar arttı, artış meydana gelen deprem sonrası ortaya çıkan ilave ekonomik yüke göre ehveni şer olarak değerlendirilebilir. 563,74
Tabi AB ülkeleri CDS’lerle kıyaslarsak İngiltere 6,82 Almanya 7,58 Avusturya 7,64 Belçika 10,22 Norveç 12,90 İrlanda 14,85 İsveç 18,85 Fransa 22,52 Finlandiya 26,54 Portekiz 38,61 İspanya 45,32 İtalya 92,57 Yunanistan 92,63
Hepsini topladığımızda 397,05 yapıyor. Siz anlayın artık risk algımızı.
Ülkemizin yaklaşık 500 mia usd dış borç yaklaşık eksi 60 mia usd rezerv bu sene muhtemel rekor yenileyecek > 100 mia usd cari açık ve ocak ayı enflasyonu % 57,68 , bankaların kredi verememesi ve üzerine EYT ödemeleri ve deprem harcamalarını ilave edersek 2023 Risk yönetiminin ne denli önem kazandığını görebiliriz.
BDI endekste dünya ticaret ve ekonomik canlılığına baktığımızda da şubat ayında bir miktar kıpırdanma olmasına rağmen çok canlı olduğunu söyleyemeyiz, bu seviyelerde navlun maliyetlerinin düşük kalması ithalat bağımlısı Türkiye’nin cari açığına olumsuz etki yapacaktır.


VIX ABD korku endeksi 2019 Ocaktan bu yana ABD de beklentilerin olumlu olduğunu teyit eder bir trendde.
DXY bir miktar 102 kadar gevşedikten sonra tekrar 104,4850 ye gelirken parite usd lehine 1,0643’e geriledi. İhracatımız için baskı ile tutulan kura ilaveten bir kayıp anlamına geliyor, tabi cari açık içinde.
Politika faizi ortada politika kalmadığından anlamı kalmadı, bankalar mevduata> % 30 faiz veriyorlar, kredi faizleri ise düşük ama kredi veren yok, buna konut kredileri dahil. Bankacılık bir anlamda dükkânı açık ama içerde işlem olmayan bir yapı haline dönüştü, tek büyüyen işlem kredi kartları, zaten ekonomik büyümede her ay artan enflasyonu gören halkın maaşı ve kk ile ne alabilirse almasından kaynaklanıyor.
2022 GSMH ve kişi başı milli gelir açıklandı.
GSMH 15.006.574.000.000 TL ve kişi başı milli gelir 176.589 TL olmuş. Usd cinsinden yıl ortala usd kuru ile 905, 6 mia Usd olurken kişi başı da 10.655 Usd olmuş.


Gerçekten olmuş mu bir bakalım:
Nüfusumuz 85 mio kişi + 13 mio göçmen var toplam 98 mio kişi.
İlan edilen GSMH bu nüfusa bölersek 153 k tl yapar yani 9.241 Usd.
Bugün Usd kurun baskı ile tutulduğu herkesin malumu, adil kur için 22’den 25’e kadar rakamlar telaffuz ediliyor.
Bu durumda 2022 GSMH Usd 22 ye göre 682 mia Usd ve KBMG de 6.960 Usd ye düşer. (25’e göre hesaplarsanız orta sınıfın neden yok olduğu ve yoksulluk sınırının neden 30.000 TL olduğu kolayca anlaşılır)
Risk yönetimi olarak bu tabloya baktığımızda aritmetik ortalamaların gelir dağılımındaki bozulmayı göstermediğini ve ülkenin büyümesinin şu an motoru durumdaki tüketici harcamalarının bir zaman sonra artan enflasyonla birlikte düşeceği ve işsizliğin artacağı ve KOBİ lerin nakit akışlarının alamadıkları banka kredilerini de göz önüne alarak iyice bozulabileceğini öngörebiliriz.
Artan kur ve ithal ara malzeme maliyetleri ile yüksek enerji maliyetleri ve muhtemel yazdan önce bir asgari ücret ayarlama işveren maliyeti ile birlikte hala bütçe yapmayan kobilerin gider-gelir-kar bütçelerini yapmaları, yapanlarında bunu aylık monitöre ederek yönetmeleri çok çok önem kazanmış vaziyette.
KOBİ ler artık sadece kendileri için değil bir anlamda ülke insanı ve milli beka anlamında da risk yönetimini gündemlerinin en başına koymaları gerekiyor.
Bildiğimiz bildiklerimiz, bildiğimiz bilmediklerimiz, bilmediğimiz bilmediklerimiz için bu konuda tecrübeli danışmanlarla çalışmaktan ve değerlendirme sonuçlarını dikkate almamanın maliyetini bu aşamadan sonra geri dönüşü olmayacaktır.
Risk yönetimi KOBİ nin hem ekonomi politikalarının hem de müşterisinin de riskini yönetmekten geçtiği için umalım tüm KOBİ ler bu farkındalığı gösterirler.

Yaklaşan seçimler bu çerçevede biriken, halının altına süpürülen, yokmuş ki gibi davranılan sorunların altında seçim sonuçlarından bağımsız risk yönetiminin çok çok daha önemli olacağı bir döneme evriliyor.
Bildiğimiz bildiklerimiz, bildiğimiz bilmediklerimiz ,bilmediğimiz bildiklerimiz ve bilmediğimiz bilmediklerimiz arasında rasyonel, dikkatli, açık fikirli, paylaşımcı danışan araştıran farklı projeksiyonlar geliştirebilen risk yönetimi yaklaşımlarının geçer akçe olduğu günlerdeyiz.

Sapere aude