Av.Sanlı Baş

Doğuş Otomotiv’in DGGYO paylarını devralma işlemine hukuki bir bakış

DOAS’IN DGGYO PAYLARINI DEVRALMA İŞLEMİNE HUKUKİ BİR BAKIŞ

Metin Yüksel beyin https://www.paramedya.com.tr/devami/86562/dogus-holdingden-salty-tuzlu-islemler/  yazısında değindiği Doğuş Holding A.Ş.   (Kısaca DOĞUŞHOL) mülkiyetindeki  Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (DGGYO) paylarının Doğuş Otomotiv  Servis ve Ticaret A.Ş.(DOAS) tarafından devralınması [DGGYO paylarının DOAS’ın  Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Aktif Toplamına Oranı %24,7698  /  İşlem Bedelinin DOAS’ın Kamuya Açıklanan Son Yıllık Finansal Tablolara Göre Oluşan Hasılat Tutarına Oranı 10,9401 ]  konusunda yanılıyor da olabiliriz ancak dikkatimizi çeken birkaç husus var. Aşağıda, SPK’nun , II-17.1  sayılı KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ (Kısaca KY Tebliği  çerçevesinde naçizane hukuki gerekçeleri ile izah etmeye çalışacağız.

  • Öncelikle, gerek işleme ilişkin 07.03.2023 22:48 deki KAP açıklamasına (https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1121373)    göre  gerekse de KY Tebliği’ne göre  devralan ve devreden taraflar birbirleri ile ilişkili taraf.
  • KY Tebliği’nin İlişkili Taraflarla İşlemleri düzenleyen “ Varlık ve hizmet alımı benzeri işlemler ile yükümlülük transferi işlemlerinde; işlem tutarının, kamuya açıklanan son finansal tablolara göre varlık toplamına veya kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolara göre oluşan hasılat tutarına … oranının”   ifadeli md. 9/2-a   atfı ile 9/3’e göre   “İkinci fıkrada belirtilen oranlarda %10’dan fazla bir orana ulaşılacağının öngörülmesi durumunda, …… ek olarak işleme ilişkin yönetim kurulu kararlarında bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayı aranır. Konunun görüşüleceği yönetim kurulu toplantılarında, ilişkili taraf niteliğinde olan yönetim kurulu üyeleri oy kullanamaz.” .
  • Devralan halka açık DOAS’ın KAPta yer alan Şirket kartına göre yönetim kurulu 6 üyeden oluşmakta olop, 2 bağımsız üye hariç kalan 4 üyenin tamamının  DOĞUŞ Grubu Şirketlerinde yönetim kurulu üyeliğinin bulunduğu belirtilmiştir.
  • Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, DOAS’ın YK Başkanı ve Başkan Yrd., aynı zamanda   DOĞUŞHOL’un 30.06.2020 tarihli Gn. Kurul Toplantısında 30.06.2023 tarihinde kadar  DOĞUŞHOL YK üyeliklerine seçilmişlerdir.
  • KY Tebliği md.3/1-g ilişkili taraf kavramında, Türkiye Muhasebe Standartları ( TMS) 24’e atıf yapıyor.
  • TMS 24’e göre;”Tanımlar :9 (b) Aşağıdaki koşullardan herhangi birinin mevcut olması halinde işletme raporlayan işletme ile ilişkili sayılır: (i) İşletme ve raporlayan işletmenin aynı grubun üyesi olması halinde (yani her bir ana ortaklık, bağlı ortaklık ve diğer bağlı ortaklık diğerleri ile ilişkilidir). (ii) İşletmenin, diğer işletmenin (veya diğer işletmenin de üyesi olduğu bir grubun üyesinin) iştiraki ya da iş ortaklığı olması halinde.
  • DOAS’ın DOĞUŞHOL bünyesinde yer alan ve ilişkili olan Şirketleri  esasen 2022Q4  Finansal Tablolar dp.28 de de  belirtilmiştir..
  • Bu durumda, DOAS YK üyelerinin bağımsız üyeler hariç kalan 4 üyesinin –ki 2’si DOĞUŞHOL bünyesinde zaten YK üyesi olduğu için ilişkili taraf niteliğinde yk üyesi- halihazırda KAP’ta “DOĞUŞ Grubu Şirketlerinde YK üyeliği “ görevi üstlendikleri belirtildiğine göre, ve TMS 24 gereği DOĞUŞHOL çatısı altındaki tüm şirketler birbirlerine göre ilişkili taraf ,  bunların yk üyelerinin de, görev üstlendikleri Şirket  halka açık olsun veya olmasın birbirleri ile ilişkili taraf yk üyesi olduğu     
  • KY Tebliği md. 9/3’e ; “Konunun görüşüleceği yönetim kurulu toplantılarında, ilişkili taraf niteliğinde olan yönetim kurulu üyeleri oy kullanamaz.”  hükmü ve DOAS Esas Sözleşme md.10 [Yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıya katılanların çoğunluğuyla alır. ]. “ çerçevesinde; 6 üye toplantıya katılmış ise en az 4 üyenin olumlu oyu, 5  üye katılmış ise 3 üyenin olumlu oyu, 4 üye katılmış ise –ki 4’ten az  üye ile toplanamaz-3  üyenin olumlu oyu  gerekir diye düşünüyoruz.
  • Bu durumda yukarıdaki kişisel hukuki yorumlarımız ışığında; naçizane, 6 üyenin 4’ü ilişkili taraf yk üyesi  ve    yönetim kurulu en az 4 üye ile toplanmak zorunda ise, bağımsızlar hariç diğer üyeler de KY Tebliği gereği  ilişkili taraf yk üyesi ise, devralmaya  ilişkin yk kararı, bağımsız 2 üyenin oyu ile mi alınmıştır? Sorusunu icap eder diye düşünüyoruz. Tabii ki bizim göremediğimiz, gözden kaçırdığımız bir husus olabilir o noktada daha kıdemli hukukçu üstadlarımız bizi düzeltirlerse bundan da   büyük memnuniyet duyarız.