Meddah

Piyasada Ayılar Cirit Atıyor!

Geçen haftayı, yurt dışında batan bankalar, FED ve ECB ‘nin enflasyonla mücadele kapsamında faiz arttırımlarının devam edip etmeyeceği, yurt içinde seçim, İttifaklar, bağımsız adaylar ve yurt dışında batan bankaların bizim bankalara ne kadar etkisi olacağı tartışmaları arasında geçmişti.
Yurt içinde değişen bir şey yok “%60 ile seçim benimdir” diyen İnce abimiz, henüz yeterli imzayı toplayamadı, diğeri yan kapıya gitti. “%25 oyum var” diyen ise 567 akrabasının imzası ile gelecek sene yapılacak olan mahalli ve yerel seçimlerde muhtar aday adayı olacak gibi duruyor. Ancak yurtdışında bir taraftan batık bankaları kurtarma operasyonları ve özellikle FED’in nispeten daha ölçülü faiz artışı yapması piyasaları rahatlattı.
Bektaşi bulgurunu kaynatıp, kuruması için sermiş, bir yandan karıştırırken bir yandan da dua edermiş;
-Allah’ım bulgurlarım kurumadan yağmur yağdırma!..
Bulgurlar tam kuruyacakken yağan yağmur, Bektaşi’nin bulgurlarını su içinde bırakmış. Bunun üzerinden bir hafta geçmeden ineğini de ahırda ölü bulan Bektaşi, üst üste gelen olayları kabullenmekte zorlanmış.
Ramazan ayının gelmesini fırsat bilen Bektaşi oruç tutmaya niyet etmiş ve Ramazan’ın ilk günü, iftara 5 kala sigarasını yakmış ve içine çektiği dumanı gökyüzüne üfleyerek;
-Nasıl? İllet oluyorsun bana şimdi değil mi? diyerek söylenmeye devam etmiş;
-Ölen ineği de Kurban Bayramı’nda Kurbana saymazsam şerefsizim…
Bizlerde her gün ekranın başına geçip o gün bugün olsun diye dua edip dururken bir gün İnfo ve Gedik bir gün TEB, diğer gün Ak yatırım ve BOFA hem bulgurumuzu hem ineğimizin parasını hiç etmekle meşguller. Bir gün bayramlık sayacağımız hisselerimizi bunlara kurban etmeyin. Elbet devir dönecek Ayıcıklar, ineğimizin Boğası geri gelecek)).
Faiz, banka, siyaset ve seçim gelişmelerinin etkisiyle haftaya 5119 seviyesinden başlayıp 4890’na kadar gevşeyen endeks son iki gün gelen alımların etkisiyle 5000 puan üzerine atarak 5031 puandan kapattı. Haftalık bazda değişim %2 , yani -104 puan kayıp yaşandı.
Seçime kadar gelecek anket sonuçlarına göre yurtiçin de piyasa 2 ileri 1 geri, 1 geri 3 ileri şeklinde ve hisse bazlı hareket edecek gibi duruyor. Tabi bu arada gelen dedikodular satışları beraberinde getirmiyor değil; Credit Suisse sonrası Deutsche Bank’da mı sıra? Akşam saatlerinde “bankanın çok kârlı bir banka olduğu ve endişelenmeye gerek duyulmaması gerektiği” açıklandı. Merkez Bankaları ve devletlerin iflasları dedikoduları kaldı geriye. Piyasada Ayılar cirit atıyor.
BORSA MEDDAHI