Metin Yüksel

Binbir Surat Yatırımcılar ve SPK

Piyasa oyuncuları mı desek ,bin bir surat yatırımcı mı desek? Nasıl başlayacağımı bilemedim, daha önceki yıllar da piyasa oyuncuları birkaç adres kullanırdı, takipçileri de onları gözden kaçırmamak için fazla mesai harcamazlardı. En bilineni ‘’bıyıklı yabancı’ ’işlemleri idi, (daha henüz ‘’Takas Analizleri” nin bir analiz olarak kullanılmadığı dönemlerde), ’’bıyıklının” da ortaya çıkması uzun sürmezdi.

Son 5 yıl adresler o kadar çeşitlendi ki, nitelikli ‘’piyasa oyuncuları’’ çeşitlendikçe İşlemlerin saklandığı adreslerde o kadar çeşitlendi. Şirket sahipleri, aracı kurum sahipleri, portföy yönetim şirketi sahipleri, sosyal medya ortakları vs………..

Yurtdışı bireysel, yurtdışı kurumsal, yurt içi kurumsal, yurtiçi bireysel hesaplar, çoğaldıkça, ’’bilinemeyen ‘’işlemlere şahit olan piyasalar da, teknik, temel ve da takas analizleri çöktü. Hele ‘’takas’’ analizleri ‘’adres tespiti’’ yapılamayıp muhtara ihbarname bırakan yasal takipçiler gibi oldu. Özel fonlar, fonların kuruluş amaçlarından çok; piyasa da algı yaratan oyunculara dönüştü. Vergiden kaçınması, işlem gizleme,  ne derseniz deyin, “takas analizini” şu hale getirdi; “malı fonlar topluyor”, ’’malı fonlar veriyor’’. Takas nalizlerin de vadeyi haftaya kadar düşürdüler. Piyasalar ”fonlar‘’ alıyor huzuruna kavuşamadan, ’’evet bir şey olduğu kesin…’’ gibi açık uçlu yorumlar ile tanıştı

Daha önce de yazdık, ’’ÖRTÜK FONLAR’’ piyasanın sağlığını bozup, DNA’sı ile oynamış verileri sunuyor.

‘’ÖRTÜK FONLAR’’ adres gizlemede çok kullanılmaya başlarken, görünen yüzünde amacın ‘’temettü stopajından” kaçan farklı işlemlere yönelik oluştuğu anlaşılabilir. Halka açık bir şirkette nasıl kullanıldı, 31.12.2022 mali yıl, mali tabloların da net olarak ortaya çıkmaktadır. Bunlarla ilgili KARINCA ekibi analizlere başladı, yakında paylaşacağız. Şirketin faaliyetlerinden kar etmektense, ‘’ÖZEL FON” yatırımı ile elde ettiği karın büyüklüğü gerçeği ortaya koyuyor.

’’ÖZEL FON’’

  1. Halka arzla,
  2. Piyasa işlemlerinde kullanılıyor.

Mevcut SPK yönetimini bir kez daha tebrik etmeliyiz. Bu ‘’kural bozucu’’ yapılanmalar, özellikle bir önceki yönetimin eseri. Şu andaki yönetim sistemi açıklarını kullananların işlemlerini önleyici düzenlemeleri yaparak piyasaların sağlığına kavuşmasını sağlıyor. İlk düzenleme; 19.3.202 halka arza katılan ‘’tek kişilik özel fonlara” ilişkindi. O düzenleme de en az 50 kişinin fon katılma belgesine sahip olması ve bir kişinin, en fazla %20 sine sahip olması ‘’kuralları getirilmişti. Şimdi ise ‘’ÖZEL FON” ların işlemlerine ilişkin düzenleme getirildi. 21.3.2021 tarihli düzenleme ile;

  1. Bazı yatırım fonlarının özel emir yolu veya TSP’de alıcı taraf olmaları engellendi. Serbest fonların portföylerinden yapılan satışlar da ‘’satış bilgi” formu zorunluluğu getirildi,
  2. Serbest fonların GYF ve GSYF yatırımlarına sınır getirildi,
  3. Yatırımcıların ’’işlem yasaklısı’’ olmama şartı getirildi. (bu konuda ‘’makul’’ şüphe’ye yer verilmesi daha doğru olrdu.

Bu 3 husus piyasa da kafa karıştıran işlemeler ile ilgili olduğu için değişikliklere sınırlı yer verdim.SPK yönetimi,bir kez daha  ‘’Piyasa İşleyini’’bozan,şeffaflık ilkesini çiğneyen,amaeli başka niyeti başka PİYSA OYUNCULARININ KURGUSU’na dur dedi,Alkışlar….

SORU;;Örtük Fonlar’ın işlemleri ??????????Tarih mi olcak,,,,,