Koza Polyester halka arz

Borsa Karıncaları Koza Polyester halka arzını inceledi.

yazar:

kategori: ,

Halka Açılma sürecinde, şirketler yatırımcıya ne anlatmış?
Halka arz şirket değerinden bağımsız ‘’Getiri’’ şampiyonu olunca İzahnamenin, hükmü var mı?
Hal böyle iken İzahname ‘’Dostlar Alışverişte Görsün’’ hükmünde midir? dedik ve Karıncalar olarak her koldan incelemeye aldık, kadro geniş, yazan çok yer sınırlı, avukat, mali müşavir, bağımsız denetçi ve de yatırımcılar. Özellikle değerli katkılarından dolayı @sonergökten Hocamız, @sorunludenetçi ve @karınca’lara çok teşekkürler.
İzahname, basit anlamı ile yatırımcı ortak ile hâkim ortak arasındaki akittir. Şirketin geçmişi, faaliyeti, hayalleri, hâkim ortağın taahhütleri, riskleri vs hepsi içinde. İçerdiği bilgilerde ‘’piyasa dedikodusu’’ değildir, denetimden geçmiş mali tablolar, uzman değerleme uzmanları, yönetim kurulu üyelerinin ‘’hayal’’ projeksiyonlarından alınır, yatırımcıya der ki ‘’ben buyum’’ , ’’fiyatım ‘’ da bu, hatta ‘’iskontolu’’ vs.
Soner hocamızın ‘’muhasebe’’ nedir diye muhteşem bir mali tablo tanımından hareketle; Şirket bütün doğruları ’’şeffaf’’ biçimde ortaya koyar. Hile veya kibarcası ‘’hile’’ yapmadan, bakalım ekip ne demiş ne istişare edilmiş;
• Halka arz tutarı 43.390.000 TL nominal hisse 24.50 TL birim fiyattan (%24 iskontolu) satılacak, bunun 21.230.000 TL’si Sami ve Suat Akınala ait, yani ortak satışı, toplam halka arzın %49’u nerdeyse. Geleceğin SASA’sı olacak şirket ortakları, böyle bir prime yüz çeviriyorlar.!!!!!!!!!!!
Şirketin kısa vadeli borçları toplam borcun %90’nı iken ortak satışı ilk
ile amaçlanan ‘’ilişkili taraflar mı’?’
• İlişkili taraf derken ’’izahnameme ’de ‘’ticari alacaklar’’ içinde 246.394.484 TL alacak muhatabı AKIN SENTETİK TEKSTİL ,toplam 685 milyon alacağın %36’sı
• Burada da bitse iyi AKIN SENTETİKTEN‘DEN alacak var. Bir de fabrika binası kiralanıyor, 145 milyon aktife katkı. İlişkili, ‘’teğet’’ bir ilişki değil, alacak var, buna rağmen fabrika kiralanıyor ve aktifleştiriyor, neredeyse alacağın %58’i. Bağlı ortak da değil, iştirak de değil. Konsolide değil, başka da bilgi yok mu’’? Tabi ki var; kefalet, teminat ve ipotekler özkaynakların 2020’de 719, 2021’de 503, 2022’de 336 katı, muhtemelen KOZA diğer şirketlerinin riskini omuzlarına almış,)

Soruyorum size; bunun için bir ‘’bilgi kutucuğu’’ açmak için KONSOLİDASYON mu gerek? bu şirketlerin risklerini halka arz modelin de rolü nedir, İzahnameler birbirini benzeri yani kopyalanan koyun misali ‘’DOLLY İZAHANAME’’. İzahname bir akittir, her bir cümlesi yatırımcı için anlaşılabilir, ölçülebilir, şeffaf olmalıdır. Şeffaf olmayan mali tablolar için ‘’Finansal okur yazar olmaya” gerek yoktur,by SONER GÖKTEN

İŞLETME SERMAYESİ TABLOSU

Bu konu ise ‘’dolly İzahnamede ‘’ şirketin işletme sermayesine göre 212 ay bir sorun yoktur diyor, bunu da sosyal medya böyle yorumluyor. Savaş çıktı ‘’evdeki makarna’’ stoku bize yeter tadında bir bilgi. Küçük yatırımcı rahat okuyamaz ki, İşletme sermayesinin finansmanı, ‘’Banka borçları’’ yani İzahnamede deniyor ki; ”kısa ve uzun vadeli borç toplamı 1,212 milyon TL” nerdeyse özkaynağın %70’i, yani işletme sermayesi için dahi kaynak yaratmayan şirketin ‘’EBİTDA’SI” sorgulanmaz mı? Hatta özkaynaklar nasıl oluşmuş diye bakarsak o zaman tablo daha mı vahim olur.
Bakalım bizim sorunlu denetçi ne demiş, ’’ÇEVRİM FARKI’’ diye bir yorum. Koca şirket, “BAGIMSIZ DENETİM VAR ‘’, birde UFRS danışmanı bağımsız denetçi var.

@sorunludenetçi der ki;

Şirket işlemlerinin çoğunu faaliyetlerin olduğu ülke para biriminden (TL) yapıyorsa muhasebe kayıtları Euro/dolar olarak tutulur ve TL’ye dönüştürülür. (Bunlar VUK’ta yok) bazen VUK’ta bakmak lazım, fırçanın rengini görmek için. İzahname resim gibidir, boyası hüzünde verir neşede, renge bağlı. Dedim ki bu ne demek, sonuçta ne olmuş? Özkaynak altına bir bakıyoruz ki; şirketin özkaynakları “çevrim farkları” ile artmış, 2020 yılı 204 milyon, 2021 yılı 500 milyon, 2022 yılı 881 milyon,yani bu aslında ‘’özkaynak artışı ‘’reel değil,Borç/ÖZKAYANK Oranı ne olmalı!!!!!!
• ‘’Dolly İzahname’’ bu ya, formatta sadece şirket isimleri, faaliyet konuları değişiyor. Ne bir hikâye ne bir çıkış, borcu yatırımcı öder, hatta ortak da satar, keyfine kalmış kaynak!!! Hatta öyle ki mesela izahnamede ki riskler kısmı bile benzer nerdeyse, biraz sektörel farlılıklar dışında.
• Merak ettim soracağım mesela ‘’Fiat Tespit Raporu’’ kar tahmini nasıl yapıldı. İzahnamenin ’’KAR BAŞLIKLI’’ 14.maddesi, İhraççının kar beklentileri, kar beklentilerine ilişkin varsayımlar veya bağımsız güvence raporu sorusuna kesin ve kati olarak ’’YOKTUR’’ deniyor. Fiat tespit raporunun en önemli parametresine ulaşmak için kimden veri aldınız? İzahnameyi imzalayanlar Garanti Yatırım ve şirket yönetimi, bunların bilmediği ‘’KAR’’ beklentisi nasıl oluşturuldu ????
Hele stoklar bu kadar çok arrtmış ise ,brüt kar marjındaki 10 puanlık artışla ilgisi olabilir mi????

KOZA Polyster için sosyal medyada katılımlı bir tartışma açtık, müthiş geri dönüşler oldu, ’’Finansal Okur yazarlık’’, bir AKD ya da teknik analiz tadında olmasa da umut verici. Bir de acaba ‘’Tehlikeli’’ suda mı yüzüyoruz tedirginliği olmasa. Parmak sallayan da var, Akıllı Ol diyen de !!!
Degetrli iştirakçiler ne demiş bakalım;@tugrul, @yatırmcı sizsiniz, @tunç sonradan yatırmcı, @babür, @murat çelik, @engin yıldız, @mehmet özdemir, @tradertürko, @erdalbaykara, @yıldırım, @noyar1905, @H.ctn, @ufuk tan, @Umut Bal, @aslm günay, @bahadır şirin, @money talks, @ali murat türk
• İşletme sermayesi sıkıntısı, stok ve alacaklardaki artış,
• Ebitda tartışılmalı,
• Sasa kadar iyi bir şirket
• Kısa vadeli borçlarda artış,
• İlişkili tarafların analizi
• Aile şirketi,
• Yüksek borçlanma riski
• Ertelenmiş vergi geliri yükümlülüğü,
• finansal okuryazarlığa ne gerek var al 5 tavan sonrası sat yaklaşım