Meddah

Sorgu Melekleri de halka arzınıza katılacak!

Halka arz furyası 2023’ün ilk aylarında da hızla devam ediyor. Borsa İstanbul’da neredeyse her hafta yeni bir şirket halka açılıyor. Adını dahi bilmediğimiz, ismini yeni duyduğumuz şirketler ya da borsada işlem gören şirketlerin iştirakleri halka arz olmaya başladı. Geçmiş deneyimler işlem görmeye başladığı ilk günlerde tavan tavan yapan şirketlerin, yeni iş ilişkileri, sermaye artırımı vs gibi KAP haberleriyle 2.halka arz yapıldığı ve 2. halka arzda hisse alan yatırımcıların uzun bir süre bu hissede bekledikleri görünüyor. Geliyoruz 3. halka arza, bu bölümde şirket sahibi bir oyuncu ile anlaşır, önce yüklü miktarda hisse bu oyuncuya ya da bir fona geçer, 2. Halka arzda hisse alan yatırımcının elindeki son hissede alındıktan sonra gerek bilanço gerek ihale haberleri ile hisse yukarı çekilir ve en sonunda her gün yeni KAP haberleri ile 3. Ve son halka arz yapılarak, nerede sonlanacağı bilinmeyen düşüş başlar ve “hızlı giden atın şeyi moduna” geçilir.

Halka arz tanımlanmasına bakalım; Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.

Gelin, özellikle son dönemin 2 halka arzına bakalım;
1-AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ (AKFYE): Sahibi, Genel Kurulda “pay geri alımı” açıkladığı gün hiçbir kuruma başvurmadığı için ve hisse satışı yaptığından SPK’dan ceza almış biri. Anlaştığı kurum GarantiBBVA. 7.5 milyar nüfuslu dünyada bula bula bu şirketin %50 halka arzını Bahama, Man ve Jersey adalarındaki “YABANCI” ya,%7,60’ı “DİĞER YABANCILAR” ve %10’u aile üyeleri ve %20 si “TÜRK HALKINA” ile %20’si “Merdivenaltı Fon” lara satılıyor. SPK’mı ya seyretmek zorunda bırakılıyor ya da seyrediyor.

2- KOZA POLYESTER (KOPOL): SASA’nın rakibi olacak öylemi? Ortada ne yatırım var (43 milyonluk GES hariç) ne bir maddi duran varlık alımı, ama kısa vadeli borçlar almış başını gitmiş. Şişirmişlerde şişirmişler. 1 milyar 87 milyonluk halka arzdan gelecek nakittin yaklaşık 520 milyonu şirkete değil de ortakların hesabına geçecek. Geri kalan yaklaşık 530 milyonun %75-80 ni ile borç ödenecek. Nerden geldiği belli olmayan borcu “Halk” ödesin, bana ne kaç yıl sonra da şirketi battı derleeeer. Halka arzı kim mi yapıyor, bilin bakalım? SPK’mı? SPK yine bizim bildiğimiz SPK.
Aslında bu hafta çok önemli gelişmeler vardı. SPK’nın almış olduğu “Halka Arz” kararları, Merkez Bankası bilançosundaki tarihi cari açık, KKM kararları, Maliye Bakanlığı, Ortodoks ekonomi politikalarından vazgeçilmesi, Sn. Nebati ’nin gözlerinin ışıltısı sönmesi ve Mehmet Şimşek açıklamaları, Fitch’in bankalar ile ilgili açıklamaları vs. ancak seçim psikolojisi mevcut. Ve hepsi seçimle beraber düzelebilecek şeyler bunlar. Seçim sonrası kızılcık şerbeti içmeye hazırlanalım.
Borsa ise 100 günlük ortalamanın (4853) altında kapattığı Cuma’nın ardından, haftaya, pazartesi gününde ile ne 4800 kaldı ne de 4700. 4680’ne kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla hafta içi 5028’e kadar yükseldi. Ancak YapıKredi ve BOFA’nın robotlarının bile kurtaramadığı hacim sorunu çözülemiyor, bu durumda bazı kurumların piyasada cirit atmasına neden oluyor. Haftanın son gününü 4924.64’ten kapatan BİST100 haftayı 111.71 puan yükselişle kapattı.
Hisseler hacimsiz 10 basamak düşüp 10 basamak artıyor. Yeni halka arzlarla da piyasadan çekilen nakittin ne zaman döneceği bilinmemekte. Bir kısmı KKM ‘ye giderken bir kısmı da altın yatırımlarına gidiyor gibi duruyor.
Zenginin biri ölmeden önce “ben öldüğümde kim benimle bir gece mezarda kalırsa mal varlığımın yarısı onundur” der. Bir hamal “kaybedecek neyim var ki, şu elimdeki ipten başka” der ve teklifi kabul eder ve gün gelir zengin ölüverir. Zengini, hamal ve ipiyle beraber mezarlığa koyarlar. Gece sorgu melekeleri gelir biri ölü biri canlı kişilere bakarlar “ölü nasılsa bir yere gitmez, biz diriden başlayalım“ derlerler ve hamalı sabaha sorguya çekerler. Artık sabah olmuştur, hamalı mezardan çıkarıp tebrik ederler, artık zengin olduğunu malın yarısının onun olduğunu söylerler. Hamal bin pişman “Amaaaaaan, ben almayım, hiç uğraşamam. Bir ip için bana bunu yapanlar bu mal için neler yapmazlar” demiş.
Sorgu Melekleri ’de Geliyor, çok ah aldınız çooook…..
BORSA MEDDAHI