Meddah

Dikkat! Borsa Dolandırıcıları Aramızda!

Kimi zaman müşteri kimi zaman aracı kurum sahibi veya çalışanı, kimi zaman ise şirket sahibi olarak aramızda geziyorlar. Kimi zamanda el ele vermiş olarak.

Gün geçmiyor ki Borsa İstanbul’un yatırımcı sayısı artmasın. 2001 de 1 milyon, 2021’de 2 milyon ve MKK tarafından en son 25 Ocak tarihinde açıklanan rakamlarla yaklaşık 4,5 milyon. Sayı arttıkça piyasa dolandırıcılarının da iştahı kabardıkça kabarıyor. Gerek halka arzlarla gerekse space ve telegram odalarında hisse pazarlayarak, hisse ismine füze veya bombalar ekleyerek, küçük yatırımcı dediğimiz yatırımcıların tasarruflarına göz dikiliyor. Halka arzda zaten pay alamayan yatırımcı, kovaladıkça kovalıyor ve 5. ya da 6. günde hisseye sahip oluveriyorlar. KAP’lar, yeni iş ilişkileri havada uçuşuyor tabii.

Barry Minkow adında bir endüstriyel halı temizleme firması sahibi, şirketini Wall Street’te halka açıyor. Şirketin değeri bir anda 200 milyon $’a yükseliyor.  Ancak gerçekte bu şirketin sadece bir tabela şirketi olduğu, hiçbir kuruş dahi yatırımı olmadığı, müşterisi ya da faaliyeti olmadığı gibi şirket ihtiyaçları kredi kartı hırsızlığı ile fonlandığı ortaya çıkıyor. En ilginci ise, “parlak” döneminde patron, televizyon şovlarında boy gösteriyor. Bazı halka arzlarımıza benziyor mu? İzahnameyi nasıl yazarsan hikayesini de öyle okursun aslında. Üstatlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bir kasa bir masa şirketler, şirketlerinin içini boşaltan patronlar, aracı kurumlar ve fonlarla elimde sende oynayan patronlar ifşa edilmeye başladı.

Benim derdim “küçük yatırımcı”. Onlar zarar görmesin bu piyasada. Her şeyi sorgulayan halkımız işin ucunda para, menfaat olunca sorgulamaz oluyor. Araba alırken 10 tamirciye götüren, ev alırken hane halkını geçtim amcasının, dedesinin de içi sinsin isteyen yatırımcımız, hisse alırken bir gülücüğe, bir füzeye kanıyor.  Kolay yoldan zengin olmak isteyen bu yatırımcımız sormayı sorgulamayı unutuyor nedense. Okumayan, danışmayan, finansal okur yazarlığı “karını geçen seneye göre artırmış” dan ileri gitmeyen, ancaak bir de kazandıysa en çok bilenin kendisi olduğuna inanan bir yatırımcı profili var sistemde. Bir de pandemide ortaya çıkan, arkasından kripto piyasalarda boy gösteren, birçok yatırım uzmanın dahi çözemediği mum grafiklerini, 3 günde çözen ve bist100 ‘e akan küçük yatırımcı profili var. Her ikisinde de ortak noktalar “bilen” ve hızlı yoldan köşeyi dönme sevdalı yatırımcılar olmaları. En çok da bu yatırımcılar zarar görüyor. Sülün Osman ‘dan dedelerimizin, Parsadan ’dan siyasilerimizin, Tosuncuk’ dan hayalperest küçük yatırımcımızın ağzı yanıyor ama   vazgeçmiyoruz “Tosuncuk” yaratmaktan. Tosuncuklardan uzak durun ve kendi kararlarınızla

Küçük Yatırımcıya Notlar;

  • Kredi kullanma,
  • Sosyal medyada, telegramda hisse pazarlayanlardan uzak dur, tüyo ile yatırım yapma
  • Yatırım yapacağınız şirketin her şeyini bil, sahibini, çocuğunu, ne ürettiğini vs.,
  • Borsaya soktuğunuz miktar kısa vadede lazım olmayacak bir miktar olsun,
  • Her ay bütçesinden belirlediği hisseye yatırım yapmaya devam et,
  • Borsada fırsatların bitmeyeceğini bil,
  • Sisteminizi kurun ve onun dışına çıkmayın
  • SABIR SABIR SABIR,

Sevgiyle ve saygıyla kalın….