YÜKÜMLÜLÜK nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : YÜKÜMLÜLÜK nedir?

YÜKÜMLÜLÜK nedir?

Yükümlülük, geçmişteki olayların bir sonucu olarak bir ekonomik kaynağı devretme konusundaki mevcut ve kaçınma imkanının olmadığı görev veya sorumluluktur.

Kaçınma imkanının olmadığı görev veya sorumluluk yükümlülük sahibi adına mükellefiyet yaratır. Ekonomik kaynağı devretme mükellefiyetine sahip bir taraf var ise muhakkak diğer bir taraf ya da taraflar vardır ve o ya da onlar ekonomik kaynağı devralma hakkına sahiptir.

Genellikle sözleşme, mevzuat veya benzer bir araç mükellefiyetin dayanağını oluşturur ve karşı tarafa alacak hakkı için yasal yaptırım imkanı sağlar. Bunlarla birlikte mükellefiyet, bu araçlardan bağımsız olarak teamüle dayalı olarak da oluşabilir.

Nakit ödeme, mal teslimi veya hizmet sağlama, takas etme, devretme, mevcut mükellefiyetin ortadan kaldırılması veya mevcut mükellefiyet yerine yeni bir mükellefiyet koymak bir ekonomik kaynağın devrini temin eder.

Örnek 1: Bir işletmenin kreditörden borç alması o işletmeyi anapara ve faizden oluşan ekonomik kaynağı devretme mükellefiyetine sokar. Söz konusu yükümlülük çerçevesinde ekonomik kaynak nakit ödeme şeklinde devredilir.

Örnek 2: Bir işletme yapacağı mimari çizim için ön ödeme almıştır. Söz konusu ön ödeme ertelenmiş gelir olarak yükümlülükler içerisinde raporlanır. İşletme, mimari çizimi yaparak yani hizmetin teslim edilmesi yoluyla ekonomik kaynak devrine ilişkin mükellefiyeti yerine getirir.