borsa

Halka arzda Efsunlu Getiri Sarhoşluğu

yazar:

kategori: ,

Para medya grubu ve karıncalar (@SonerGokten, @BORSAMEDDAHI, @BearBullBroker) halka arzları anlamaya çalışıyor, izahname okudular, şirketlerin amacını anlamaya çalıştılar ancak ne birikimleri ne de tecrübeleri bu fiyatlamayı anlamadı, EKSUN da yazdık PENTA da yazdık nasıl oluyor da aynı resim çıkıyor.

  • Aracı kurum kurumsal finansman, etkileyici bir unvan, inceliyor, soruyor hatta cazip olsun diye değeri %15-20 iskontolu yapıyor, hatta bunun SPK’nın talebi olduğu fısıldanıyor, yani ilk alan zaten ucuza alıyor,
  • Sonra ömre ömür katan “efsunlu getiri” başlıyor, ev kadını, foncusu, küçük yatırımcısı hücum ediyor. İskonto belli, hesaben ilk gün satsan zaten kardasın, öyle olmuyor, kural bu 5-10 tavan, yani bizim ‘’Excel’’ değerleyicilerinin belki de 5 yıl sonraki değerine 5 günde gelecekse, kim alacak o kadar pazarlıktan sonra, ‘’fair value’’ demişsin bir de iskonto yapmışsın,
  • İşte orada başlıyor ‘’ilgi tüccarlığı ‘’ ile GOBELS’in Propaganda ilkelerinin gelişmiş hali olan sosyal medya ’nın berberi, kasabı, manavı, ’’şirket kapları” vs şirketin bilinmeyen yönlerini işliyor. Remzi Özdemir’in dediği gibi, “birileri ütülüyor’’ ama kim????
  • Kim mi? Soru basit; temel kural ‘’arzı kıs”, ‘’fiyat yükselsin’’ yatırımcıyı aldatıcı faul yap, hakem görmesin ve golü at, halka arzdan alan belli, düşerken satan belli !! VAR’mi girmeli devreye.

Aşağıda son iki halka arz, KOPOL’u yazmıştık. Borcu yatırımcı ödeyecek diye, hatta ‘’ortak’’ niye satıyor ve cebe koyuyor, borcu ödemek yerine diye de sormuştuk. Şirket değerli ise ortağın derdi ne??

Göknur mu? Tablolar aşağıda; karar “Federasyonun”, yatırımcı mağdur olmasın. Yatırımcılar içinde bakiyeli portföy dağılımı belli, %50’sinin portföyü 10000 TL’nin altında, %28,6’nın portföyü 10 bin ile 100 bin arası ve % 5,5 kısmın portföyü ise 500 binin üstü olduğu düşünülürse dahi bu %5,5’luk kısım içinde imtiyazlı olan 3-5 kişinin halka arzlarda, %78.6’lık kısmın servetine göz diktiği görünüyor. Bu kesimden 3-5 kişiye bir servet transferi söz konusu oluyor.

GÖKNUR GIDA (GOKNR)


Göknur Gıda 9 Mart tarihinde 11 TL’den halka arz edilmiş,22 Mart yani 9 iş gününde %118 primlenerek 26.48’i görmüş. O tarihinden itibaren 20 Nisan’a kadar silkeleyerek 15.20 yani %118 primin yaklaşık %43’ünü geri vermiş durumda.

KOZA POLYESTER (KOPOL)

KOPOL %99 sistem aynı işleyecek gibi duruyor. (Eğer yazımızı okuyup, yukarı götürmezlerse) ?KOPOL grafiğinde de görüldüğü üzere 5’ci gün tavan kapatan hisse 6’cı gün gevşemeye başlamıştı. KOPOL’da yaklaşık %60 primlendi ve geri çekildi. Önümüzdeki günlerde bu geri çekilme GOKNR ‘da olduğu gibi derin mi olacak göreceğiz.

Yukarıdaki her iki grafiğe baktığımızda benzerlikleri görebiliyoruz değil mi? Son dönem halka arz grafikleri. Patrondan iskontolu fiyat al, X fiyattan halka aç, bazen 5-6’cı günde tahtada halka arzını yap, bazen 5-6’cı gün ya bir fona ya da bir tahtacıya malı ver biraz daha sür yukarı. O arada sosyal medyada, telegram odalarında hisseyi pazarla ve operasyona başla.