Nakit sıkıntısı dolar faizinin yüzde 5’e yükselmesine neden oldu

yazar:

kategori: ,

Bankacılık sektörü yabancı para mevduattan kaçarken Merkez Bankası istatistikleri dolar vadeli mevduatta 1 yıl ve daha uzun vadede faiz oranının 14 Nisan haftası itibariyle yüzde 5,57’ye fırladı. Oran son 13 yılda görülen en yüksek üçüncü faiz oranı olarak öne çıkıyor.

Merkez Bankası haftalık verileri döviz mevduat faizlerinde hareket olduğunu gösterdi. 14 Nisan haftası itibariyle dolar cinsi döviz mevduatlarında toplam ortalama mevduat faizi yüzde 2,29 oldu. Bir önceki hafta yani 7 Nisan haftasında bu oran sadece yüzde 0,97 seviyesindeydi. 1 aya kadar vadeli dolar cinsi döviz mevduatı da 14 Nisan haftasında yüzde 2,63’e yükseldi. 7 Nisan haftasında yüzde 0,77 seviyesindeydi. Yıl içinde ortalama yüzde 2,5’in üzerinde 1 aya kadar vadeli dolar cinsi döviz mevduat faizi uyguladı bankalar.

En dikkat çekici faiz oranı ise 1 yıl ve daha uzun vadeli dolar cinsi mevduata verilen oldu. 14 Nisan haftasında dolar cinsi mevduatta 1 yıl ve daha uzun süreli faiz oranı yüzde 5,57’ye çıktı. 7 Nisan haftasında sadece yüzde 0,95 seviyesindeydi. Geriye dönük olarak bakıldığında son 13 yılın en yüksek üçüncü faiz oranına işaret ediyor yüzde 5,57’lik oran. Bu yıl içinde ise 1 yıl ve daha uzun vadeli dolar cinsi döviz mevduat faizi 14 Nisan haftası öncesinde en yüksek yüzde 2,77’ye kadar çıkmıştı. Bu yıl içinde ortalama yüzde 1,61 seviyesinde gerçekleşti.

 

kaynak: Şebnem Turhan/ekonomim