Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : FİNANS nedir?

FİNANS nedir?

Finans, servet maksimizasyonu amacına yönelik olarak paranın ve parayla ölçülebilir unsurların yönetilmesi ve yaratılması üzerine yapılan faaliyetleri içeren bir disiplindir.

Ekonomik olaylar sonucunda ortaya çıkan bilgi parayla ölçülebiliyor ise bu bir finansal bilgidir. Dolayısıyla finans disiplini, para veya parayla ölçülebilir unsurları yani finansal varlıkları ve kaynakları konu edinir.

Ekonominin amacı yaşam kalitesi optimizasyonu iken finansın amacı servet maksimizasyonudur. Dolayısıyla ekonomi ile finans eşanlamlı değildir.

Servet yani sahip olunan varlıkların parasal değeri finansman, yatırım ve kar dağıtımı politikalarının bir sonucudur.  Finansal yönetimde kaynak bulunmasına yönelik faaliyetler (finansman politikası), kaynakların hangi alanlarda kullanılacağına ilişkin kararlar (yatırım politikası) ve elde edilen getirilerin yeniden kullanılıp (otofinansman) kullanılmaması seçimleri (kar dağıtımı politikası) servet maksimizasyonu amacı doğrultusunda gerçekleştirilir.

Finansman politikasında hedef kaynak maliyeti minimizasyonu, yatırım politikasında hedef getiri maksimizasyonu ve kar dağıtımı politikasında hedef ise özkaynak üzerindeki talep hakkı sahiplerinin beklentilerinin optimizasyonudur. Bu bahisle servet (S) yani sahip olunan varlıkların parasal değeri finansman politikasının (FP), yatırım politikasının (YP) ve kar dağıtımı politikasının (KP) bir fonksiyonudur; S=f (FP, YP, KP).

Finans disiplini üç temel başlık altında sınıflandırılmakta ve ele alınmaktadır: Bunlar kamu finansı (maliye), kurumsal finans ve kişisel finanstır. Her üç alan itibariyle servet maksimizasyonu amacının nitelik ve nicelik olarak teşkili ve uygulanması farklılıklar içerir. Örneğin kamu finansı itibariyle toplanan vergilerin harcanması salt parasal getiri maksimizasyonu ile izah edilemeyecek yatırım politikası kararları içerir. Veya ortaya çıkan bütçe fazlasının vergi veren vatandaşlara (özkaynak üzerindeki talep hakkı sahipleri) dağıtılması kararı kamu maliyesi çerçevesinde kar dağıtımı politikasının uygulanma şeklidir.

Finans disiplini geleneksel yöntem ve araçların yetersiz kaldığı finansal konuları çözmek için parayla ölçülebilen yeni araçlar tasarlayabilir, yaratabilir ve bunların işleme konu edildiği yeni sistemler oluşturabilir. Örneğin finansal mühendislik çerçevesinde değerlendirilen yapılandırılmış finans, ana kuruluştaki varlıkların kredi riskini transfer eden, menkulkıymetleştirme ve kredi türevlerini beraberce kullanarak fon temini için hibrit finansal araçlar (nakit teminatlandırılmış borç yükümlülükleri gibi) oluşturan bir sistemdir.