Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : NAKİT AKIŞ TABLOSU nedir?

Nakit Akış Tablosu, belirli bir dönem itibariyle kuruluşa giren ve kuruluştan çıkan nakit ve nakit benzerlerini raporlayarak, hali hazırda kuruluştaki nakit ve nakit benzerleri mevcudiyetini gösteren finansal tablodur.

Nakit akış tablosu kuruluşun nakit üretme potansiyeli dahil olmak üzere nakit yönetiminin etkinliğini ortaya koyar.

Nakit akış tablosunun ana bileşenleri işletme faaliyetlerinden, yatırım faaliyetlerinden ve finansman faaliyetlerinden nakit akışlarıdır.

Nakit akışı mevcudiyeti iki yöntemle hesaplanabilir: (1) Doğrudan (direkt) yöntem ve (2) dolaylı (endirekt) yöntem. Doğrudan yöntemde, nakit giriş ve çıkışları faaliyet sınıflamaları bazında dikkate alınarak dönem sonu nakit ve nakit benzerleri mevcuduna ulaşılır. Dolaylı yöntemde ise tahakkuk esasına dayalı olarak raporlanan kar veya zarardan yola çıkarak nakit akışı gerektirmeyen gelir ve giderler elimine edilir.

Örnek: İşletme 1 Milyon TL’lik satış yapmıştır. Satışların maliyeti 300 bin TL’dir. İlgili dönemde kar 700 bin TL olarak raporlanmıştır. Lakin satışa ilişkin uzlaşma 500 bin TL peşin ödeme (tahsilat) ve kalan 500 bin TL için 1 yıl vadeli senet ile gerçekleşmiştir. Bu bahisle her ne kadar dönem karı 700 bin TL olarak raporlansa da, işletmenin ilgili dönemde işletme faaliyetlerinden nakit girişi 500 bin TL’dir.