BITCOIN Nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : BITCOIN Nedir?

BITCOIN Nedir?

Bitcoin, blokzinciri teknolojisini sayesinde tamamen şeffaf, merkeziyetsiz ve güvenilir biçimde kullanılabilen bir dijital paradır.

Her ne kadar kimliği belirsiz bir yaratıcısı veya yaratıcıları olsa da bugün Bitcoin hiç kimsenin yönetiminde olmayan bir kriptopara olarak herhangi bir kuruma veya kişiye güven gerektirmeksizin eşler arasında transfer edilebilir bir kriptopara cüzdanında saklanabilir.

Geleneksel devlet destekli paraların aksine Bitcoin, herhangi bir kurum tarafından herhangi bir ülkenin ekonomik veya diğer kararları çerçevesinde piyasa sürülmemektedir. Bitcoin, algoritmik olarak kodlandığı biçimde madencilerin yeni blokları zincire eklemek için harcadıkları enerji maliyeti karşılığında madencilere ödül olarak piyasaya sürülmektedir. Toplam arz miktarı 21 milyon adet ile sınırlıdır.

Eşten eşe para transferine blokzinciri teknolojisini kullanarak izin veren Bitcoin, sürecin güvenilirliğini sistemin çalışması için işlem gücü sağlayan madencilerden yararlanmaktadır. Her ne kadar Bitcoin kullanıcılarının kim oldukları sahip oldukları cüzdandan yola çıkılarak bilinemese de isteyen herkes tarihteki ilk Bitcoin transfer işlemine kadar geçmiş tüm kriptopara transfer kayıtlarını görüntüleyebilir ve yeni gerçekleşerek zincire eklenen tüm para transferlerini anlık olarak izleyebilir.

Tamamen merkeziyetsiz bir yapıda, herhangi bir devlet, kurum ya da kişi uhdesinde çalışmadığı için Bitcoin, dünya üzerinde tek bir internete bağlı bilgisayar dahi kalsa, teknik olarak tamamen şeffaf biçimde para transferi yapılmasına izin veren bir algoritmaya sahiptir. İsteyen herkes Bitcoin ağına bağlanarak madencilik yapabilir veya bir Bitcoin cüzdanı edinerek dünyanın herhangi bir yerinden para transfer emri verebilir.