Avukat Sanlı Baş

Avukat Sanlı Baş Yazdı: Bir Fon yöneticisi hisse reklamı yapar mı?

Malum, Bien Yapı Ürünleri Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş.  (BIENY)   halka arz izahnamesi @spkgovtr tarafından 05/0572023 tarihinde  onaylandı . Öncelikle, sermaye piyasalarımıza hayırlı olsun.

Ancak izahnamenin onaylanmasından sonra sosyal medyada Ercan Grup şirketlerinden,  BIENY  halka arzı ile ilgili doğal olarak twitler de atılmaya başlandı. Gayet normal ancak bizce normal olmayan Sn. Ali Ercan’ın yk başkanı olduğu  (https://allbatrossportfoy.com/hakkimizda/yonetim-kurulu/)  Albatross  Portföy Yönetimi A.Ş.  (Albatross PYŞ) Portföy Yöneticisi Sn. Gökhan  USKUAY’ın attığı birkaç twitti ki  gündem de  oldular. 82.000 takipçisi olan -ki twitr için gerçekten ciddi bir rakam- Sn. Uskuay, 08.05.2023 tarihli bir twitinde BIENY halka arzına atıf yaparak;  halen mevcut lan HVZ Fonun  sonrasında KHT kodlu bir Hisse Senedi Serbest Fonuna tadil olacağını( dönüşeceğini), ancak, tadil başvurusu uzun süreceği için “Grubumuzun halka arzı   Bieny fiyatlamasını HVZ’de gerçekleştireceğini” ifade etmiş.

 Şimdi tabii burada, BIENY halka arzına katılmayı düşünen bir yatırımcı olarak bir kısım sorular sormamız gerekiyor? Önce şunu belirtelim;  HVZ Birinci Hisse Senedi Fonunun  KHT Serbest  Hisse Fonuna   dönüşümü,  halka arz satış dönemine yetişseydi bile  @spkgovtr’nin  SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.) sayılı İlke Kararı gereği,  Albatross,  BIENY halka arz edilen payların toplamının sadece %3’ünü talep edebilecek idi ( İlke Kararı md. 2/c:Bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu fonlar açısından söz konusu sınırlama PYŞ bazında ve %3 olarak uygulanır.).   Ancak HVZ Fonunun, KHT Fonuna dönüşümü yetişmeyeceği için, anlaşılan o ki BIENY arzına talep HVZ Fonu için yapılacak.

Twitte dikkat çeken ve yatırımcı  olarak zihnimizi  kurcalayan bir diğer husus da ,  Sn. Uskuay, twitinde sözünü ettiği  “Grubumuzun halka arzı   BIENY    fiyatlamasını  HVZ’de gerçekleştireceğim.” ifadesi ile ne demek istedi?   Doğrusu bunu anlayamadık.   Esasen, @spkgovtr Haftalık Bülteninde (2023/26) halka arz fiyatı,  bir hisse  için  42,80.-TL olarak belirlenmiş ve duyurulmuş iken ortada “fiyatlanacak” başka bir husus mu var?  Belki gerçekten,   portföy yönetim stratejisi  ve tekniği açısından  hakim olmadığımız teknik bir detay olabilir,  eğer Sn. Uskuay açıklık getirirse gerçekten bir yatırımcı olarak öğrenmek isteriz.

Sn. Uskuay’ı eleştirmek istediğimiz diğer bir  konu da, halka arz reklamları konusu:

Sn. Uskuay, BIENY arzını yukarıdaki twitinde ,  “Grubumuzun halka arzı”  şeklinde değerlendirdiğine göre reklamlar konusunda biraz daha hassas olmalı diye düşünüyoruz.  Şöyle ki;  6362 say. Yasa md. 7/3’e göre

“İzahnamenin yayımlanması, ilan ve reklamlar MADDE 7 – … (3) İhraca ilişkin ilan, reklam ve açıklamalar izahname ile tutarlı olmalı, gerçeğe aykırı, abartılmış ve yanıltıcı bilgiler içermemelidir.”

Keza,  @spkgovtr’nin  halen yürürlükte olan I-5.1 sayılı   İZAHNAME VE İHRAÇ BELGESİ TEBLİĞİ md. 27’1’e göre;

“Tanıtım ve reklamlar MADDE 27 – (1) Halka arz edilecek veya borsada işlem görecek sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak sözlü beyanlar da dahil olmak üzere yapılacak tanıtım ve reklamlarda yer alan bilgiler yanlış, yanıltıcı, temelsiz, abartılı veya eksik olmamalı, ihraççının ve/veya halka arz edenin içinde bulunduğu duruma, ilgili sermaye piyasası aracına, varsa garantöre ilişkin olarak yatırımcıların yanlış fikirler edinmelerine yol açmamalı ve izahnamede yer verilen bilgilerle tutarlı olmalıdır.

Bu madde kapsamında yapılacak tanıtım ve reklamlarda, yatırım kararlarının izahnamenin incelenmesi suretiyle verilmesi gerektiği hususunda bir uyarıya yer verilmesi zorunludur”

Esasında, halka arz reklamlarının mecraları bellidir, reklamları yapabilecek kurumlar da mevzuatta tanımlanmıştır, hal böyle iken, Sn. Uskuay’ın   tecrübeli bir  Fon yöneticisi olarak, yöneticisi olduğu bir Fon’un portföyüne  telep etmeyi/almayı düşündüğü bir Şirketin reklamı anlamına gelebilecek ve yorumlanabilecek  söylemlerden hele ki sosyal  medyada  özellikle kaçınması gerekir  diye düşünüyoruz.

Haksızmıyız?