Metin Yüksel

Epistomolojik Dönüş, kilidi açar mı?

LOUUİ ALTHUSSER’in ‘’’ Yapısalcı Marksizm anlayışını şekillendirirken kullandığı temel kavramlardan ya da önertmelerden biri olan kavram, Yeni Türkiye Modeli hayata geçtiğinde, sayın Ekonomi Bakanı NURETTİN NEBATİ tarafından model anlatılırken “ekonomi’’ literatürümüze girdi.
Tam olarak; ’’neo klasik ekonomi düşüncesinden epistomolojik kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım’’, aslında tamda heterodoks olamayan bize benzer bir model Türk usulü MC DONALD misali. Faiz düşecek, kurda sert artış, ihracat ile büyüme modeli. Politika faizi düşecek, mevduat faizi önemli değil, politika faizi merkez bankası ile bankalar arasın da onun 2-3 puan üstünde bankalara verilecek, bankalarda bunu ucuz kredi olarak şirketlere verecek ve coşacağız. Kur patlayınca (tarihinde ön kapı arka kapı müdahale yetmedi) KKM, kur riskine karşı koruyan mevduat.
Bunlar bilindiği için artık yazmayım nereye geldik ona bakalım;
Doları sabit tutmak için rezervleri erittik, yetmedi altın satmaya başladık, gerçek ve tüzel kişiler için döviz teminini zorlaştıran uygulamalar, ihracatçının döviz kazancı üzerindeki tasarruflar vs ekonomi tıkandı. Cari açık GSMH’n ‘’%5.5-6 sına bütçe açığı 30-40 milyarlara dayandığı gibi, ihracatta da büyüme durdu ve daha önemlisi ’’likide kurudu’’ kilit açmak için. Cumhur iktidarı mevcut politikalardan vazgeçmeyeceğini ifade etti, bu faizi düşürmek konusunda kırmızı çizgiyi dikkat alırsak, dövizi serbest bırakarak bilinen ‘”ucuz TL” ile ihracatı artırmak anlamına gelmekte.
Millet ittifakı, ise kontrollü faiz artışları ile enflasyonun kontrol altına almayı ve başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomide söz sahibi kurumların ‘’bağımsız, özerkliğinden başlayarak yapısal reformların oluşturulacağını” açıkladı ve sistemin ihtiyacı olan ‘’nakit‘’ girişinin de bu politikalarla sağlanacağını ifade etti.
Aslında millet ittifakı ‘’heterodoks dönüş’’ politikaları ve yapısal reformlar vaadini uygulayacak ekonomik kurmayları ile sahnede yerini aldı. Cumhur ise ‘’Türk tipi modeli’’ savunurken mitinglerde veya havaalanlarında Mehmet Şimşek ile reklam filmi çekti.
Haftanın başında pazartesi günü yaklaşık 50 puan yukarı açan piyasa, gelen satışlarla beraber 200 günlük haraketli ortalamayı (4374) test ederek 4577’ye kadar yükseldi ve 4561’den kapattı. Sanki pazartesi bunlar olmamış gibi salı ve çarşambayı baskılayarak geçirse de özellikle banka hisselerinde alışlar dikkati çekti. Perşembe günü sabah saatlerinden itibaren Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığından çekileceği haberleri ile bankacılık ve holding hisselerinin öncülüğünde 353 puan yükselerek %8’e yakın prim yapan endeks, artık zurnanın zırt dediği ve seçimden önce son çıkışın yaşanacağı cumaya geldi ve cumayı 52 puan ve %1.08 düşüşle kapattı. Pazartesi bizlerin neler beklediği, pazar gecesinden belli olacak. Seçim ola hayırlı ola.