Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : STOKLAR nedir?

STOKLAR nedir?

Stoklar, satılmak üzere elde tutulan veya üretilmekte olan mamuller ile üretim sürecinde (hizmet sunumunda) kullanılacak hammadde ve malzemelerdir.

Stoklar, işletmenin olağan iş akışı içinde faaliyet döngüsünde yer alan dönen (cari) varlıklarıdır.

Stoklar, maliyet değeri ile net gerçekleşebilir değerin düşük olanı üzerinden ölçülür ve finansal durum tablosunda (bilanço) raporlanır. Net gerçekleşebilir değer tahmini satış fiyatından, tahmini tamamlanma maliyetlerinin ve satışı gerçekleştirmek için gerekli olan tahmini maliyetlerin düşülmesiyle elde edilen tutardır. Gerçeğe uygun değer ise bir varlığın veya yükümlülüğün taraflar arasındaki devir fiyatıdır.

Stokların maliyeti; satın alma maliyetlerini, dönüştürme maliyetlerini ve stokların mevcut konumuna ve durumuna getirilmesi için katlanılan diğer maliyetleri içerir.

Satın alma maliyetleri; satın alma fiyatı ile mamul, malzeme ve hizmetlerin edinimiyle doğrudan ilişkilendirilebilen taşıma, yükleme-boşaltma vb. maliyetleri içerir. Dönüştürme maliyetleri ise üretimle doğrudan ilişkili maliyetleri kapsar. Özel müşteriler için ürünlerin tasarlanmasına ilişkin maliyetler diğer maliyetlere örnek olarak verilebilir ve bunlar stokların maliyetine eklenebilir.