Bankacılıkta az kadro çok iş dönemi!

KADRO;

Yeni kadromuz yok mevcutla daha çok iş yapmak zorundayız. Biliyorsunuz karlılık ve sürdürülebilirlik önemli hatta en önemli. Özsermaye karlılığı ROE, Aktif karlılık ROA konusunda daha çok yol almamız gerekiyor; bu sene yaptığımız karları seneye yakalamak çok zorlaşacak. Regülasyonun almış olduğu kararlar çeyrek karlılığımızı olumsuz etkiliyor. Aktif kalitemizi güçlendirirken tabana yaygın mevduat toplayarak rekabetten daha fazla büyümemiz gerekiyor. Ne yaptığımız değil rekabetin ne yaptığı ve bizim de ona göre başarımızı ölçmemiz gerekiyor.

Bu cümleleri duydunuz mu? Ya da benzerlerini hiç duymuş olabilir misiniz? Aranızdan ücret komisyon ve vadesiz hakkında neden cümle yok diyenler çıkabilir siz de, ben de, onlar da ezbere bilirler ve her daim bunları söylerler sanki gemi batıyor ve biz de batan gemiyi batıran tayfayız izlenimiyle dinleriz. Tayfalar gemi batıyor izlenimi, her daim dalgalı deniz çok çalışmalıyız.

Rekabetten daha fazla pay alacağız ama rekabette daha fazla kadro var olabilir, hatta onlar daha yüksek maaş ve primle çalışabilir, şube donanımı daha iyi de olabilir, çok daha akıllı bir yönetim sergiliyor da olabilir ama sizin yüzünüzden rekabet ile maçı kaybediyor olabiliriz.

Siz siz olun asla üzerinize alınmayın sizi alıngan yapmak isteyen çok çıkabilir ve bu ezbere cümleleri sırasıyla ve daha çok süsleyerek söyleyen de çok çıkacaktır ama siz üzerinize alınmayın. Söyleyen de aslında bu işlerden çoktan sıkılmış ve bıkmıştır, ama hayat işte o da bu işlere bir şekilde devam etmek zorunda sen de, ben de aynı sebeple olmasa da oyunun içerisinde kalmak zorundayız.

Az çalışmadığınızı düşünmezken işlere yetişemezken iki kadronuz daha azaldı değil mi! ve yenilerini isteyemeyeceksiniz. Hatta beklenti, iki kat daha artacak, sizin yönettiğiniz kadrolar işten bıkacak ama siz kimseye bir şey dememelisiniz. Bölge Müdürü de farkında bu durumun, ama günü kurtarmak önemli hepimiz için. Aman kimse duymasın!

Duyanlar da bu işi çözemeyecek az çalışanla çok iş, yeni düzenin ismi daha çok rekabetten pay almak için daha çok çalışmak! Daha çok çalışmanın sonu yok daha çok çalışmak…

İş her şey demek, işsizlik de her şey demek, arası yok bizler için, hiçbir şeyi göze alamıyoruz ki hiçbir şey de değişmiyor. Sendikamız da yok Para Medyanın da grev hakkı yok, o da bir yere kadar hiçbir şey değişmiyor.

ROA önemli aktiflerimizin kalitesi bozuluyor dikkat etmeliyiz, karlılığımız düşmemeli çalışan sayımız daha düşebilir. Siz su içmeye gitmeyin termosla yanınızda su getirin müşteri bekliyor… Hizmet kalitemiz düşmüyor hatta daha da iyi oluyor bize acıyan bir çok müşterimiz işini erteliyor, sonra gelirim sonra yaparım sen yap, ben gelir alırım diyerek bizlere destek veriyor.

Bankamızın vermediği değeri müşterimiz veriyor bize. Şubeye verilen prim tutarından daha fazlaya mal olacak baklava tepsisi ile geliyorlar. Siz çok yoruldunuz diyenler ROE bilmiyorlar ama bizi biliyorlar. Biz her yerde her işlemdeyiz hep onların yanındayız, onlar da bizlerin yanında, ama çalıştığımız bankanın üst yönetimleri ?

Onlar daha az personel ile daha çok iş yaparak sürdürülebilir karlılık için çalışıyorlar… sanal primler için sabaha kadar toplanıyorlar hatta sanal olmayan primleri alanlar dahi var aralarında…

Kızınız arıyor ateşi çıkmış nasıl işi bırakıp okuldan alacaksınız ki zaten şubede 3 kişi var! Daha yemeğe bile çıkamadınız öğlen tatilinden kalan, biriken işleri arada yapmak için fedakarlık yaptınız.

EYT’nin sizi etkilememiş olması hayattaki en büyük pişmanlığınız olmamalı, ama sizi daha çok özveri bekliyor, daha çok fedakarlık, daha çok gerekiyor. ROE düşmemeli!

Rekabetten daha fazla pay almak için kendimizden çok daha fazla vermemiz gerekiyor, rekabette kazanırken bizler kaybediyoruz ama sürdürülebilir olmak çok önemli.

 

Hadi bakalım kolay gelsin…

 

Ertuğrul Sadıkoğlu

ertugrulsadikoglupm@gmail.com