Araba seçemediğimiz bir dönemde lider seçmek!

Seçim;

Yeni ayakkabı almam uzun sürmedi daha önce beğenmiştim, biraz pahalı olması sebebiyle birkaç ay beklettikten sonra “aman al geç git, artık tasarruf yapma yaşını geçtin” diyerek ayakkabımı alabildim, seçim yapmak ayakkabıda kolay sonuçta numarasını bildiğiniz için seçim kolay!

Aynı şeyi gözlük için yapmak oldukça zor, numarasını bilseniz bile seçim için bayağı bir araştırma, jüri gerekiyor “bu çok iyi oldu” denmesini bekliyorsunuz. Tak çıkar zaman alıyor, karar vermek çok zor çirkinseniz daha zor oluyor, sanırım ondan uzun sürüyor. Ne kadar iyi gözlük seçimi yapsanız da hayata bakış açınız değişmiyor hep aynı çerçeveden bakıyorsunuz. Hayata bakış açınızı değiştirmek oldukça zor; zaman alıyor. Sabit fikirli olmak bir yandan tutarlılık demek, değişmiyor seçimler. Oysa insanlık değişiyor gelişiyor, biz sabit olarak aynı noktadan bakıyoruz. Sabit açıdan hayata bakmanın bir konforu var, ben buyum hayatta bu kadar. Kanaatkar olmak iyi geliyor, gözlük olsa da olmasa da hayat hep aynı. Seçimler tek açıdan olabiliyor.

Toplantıdan toplantıya Abidin’le gözlüklerimizle dalga geçerdik iki yılda bir yaptığımız yatırımlardı kulakları çınlasın. Hayata bakış açımızı değiştirmek için yaptığımız küçük yatırımlardı gözlük değiştirmek sonrasında, değişim de olmuştu hayatlarımızda. Gözlükler işe yaramıştı. Değişim ise oldukça sancılı ve yıpratıcıydı. O yıllarda hayata daha net ve geniş açıyla bakmayı öğrenmiştik. Daha az kandırılmaya başlamıştık. Ama gene de kandırılıyorduk gözlükler belki işe yaramış ama yeterli gelmemişti.

Seçimlerimizde hatalar oluyordu hep, olmaya devam etti…

Hayat bu; olumlu bakıyorsunuz, sonrasında ise kendinizi aynı konu için bardağın boş olduğunu ısrarla savunurken buluyorsunuz! Bakış açınıza göre her şeyi hayat sunuyor! Sizin nasıl baktığınız önemli!

Araba seçimi ne durumda? Belirli bir bütçe ayırsanız da araba yok sizin seçiminiz bir işe yaramıyor ne gelirse almak durumundasınız. Renk seçmek mi? İmkansız. Aylarca sıra bekliyorsunuz, sizin istediğinizin gelmesi mümkün değil, sırada o kadar çok aday bekliyor ki! Paranızla rezil oluyorsunuz o yüzden en iyi araba kullandığınız mevcut araba aslında, elinizdekinin kıymetini bilmelisiniz!

Araba seçemediğimiz bir zamanda, geleceğimizi seçmeye sandıklara gitmek için sıradayız!

Seçimlerimizin işe yaramadığını ya da çok işe yaradığını anlamak benim için her zaman zor olmuştur.

En iyi tekne arkadaşının teknesi denilen bir yarımada ülkesindeyiz, üç tarafımız deniz ama biz seçim yapmayız arkadaşımız yapar, biz de yandan terlikleri çıkarıp tekneye binmeyi marifet sayarız. Seçimler hep böyle yapılır bizim seçimlerimiz değildir aslında, yandan terlik çıkararak binmeye çalışırız.

Hepimizin aynı teknede olduğuna inanmışızdır, oysa en iyi teknenin kimin teknesi olduğunu toplumca çok iyi biliriz. Koltuk altında terliklerimiz ile bekliyoruz. Bakalım kimin teknesine bineceğiz, oysa ekmek teknesi bir tane!

Hangi şarkıyı dinleyeceğinize yapay zeka karar veriyor, sizin o konuda yapacağınız bir şey kalmadı Şarkıları bile artık biz seçemiyoruz, her şeyi yapay hale getirmiş durumdayız.

Kim kazanırsa kazansın biz hep kaybeden tarafta oluyoruz, seçimlerle hayatımızın değişeceğine inanmak ne güzel saf bir duygu, ben seçim yapmadığım için bana çok uzak! Ben seçimlerde ne sevinirim ne de üzülürüm.

Hiç dinlemediğim bir parça çalıyor, nerden çıktı şimdi bu diye düşünüyorum benim için birisi seçmiş!

Horoz sesi duymuyoruz artık, hep horozlar vakitsiz öttüklerinden bir bir yok olmuşlar. Dışarıdan köpek havlaması geliyor bir yabancı geldiğini anlatmaya çalışıyor oysa yabancı yok! hepimiz aynı teknenin tayfalarıyız, bazımız süvari bey, bazımız ise yağcı, ben ise sadece kamarotum karın tokluğuna yazarım.

Hayatın akışı içinde neleri seçebiliyoruz?

Yakında seçim var deniyor kimin seçildiğine, bunun tarihi olduğunu duyuyorum seçimlerin bizlerin hayatlarını direkt etkilese de bizim seçtiğimiz bir aday yok aslında, kim kazanırsa kazansın biz hep diğer tarafta kalıyoruz.

Biz bir şey seçmiyoruz en seçim arkadaşımın seçimi!

Oy vermek için sıradayım; iki saat sürecek sanırım bu sefer seçime katılım fazla. Seçimler…

İşte hayat sensiz de yaşanıyor zaman her şeyi siliyor İlhan İrem’i rahmetle anıyorum.

Seçilemeyenlerle yaşam devam ediyor, elimde terliklerim tekneyi bekliyorum.

Hayata yeni gözlüklerinizle IŞIL IŞIL bakacağınız güzel günler olsun.

Ertuğrul Sadıkoğlu

ertugrulsadikoglupm@gmail.com