NON-FUNGIBLE TOKEN (NFT) nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : NON-FUNGIBLE TOKEN (NFT) nedir?

NON-FUNGIBLE TOKEN (NFT) nedir?

Non-Fungible Token, yani NFT, blokzincirinde muhafaza edilen ve çalıştırılan, diğer token türlerinin tabi olduğu bakiye işlemine tabi olmayan bir tür akıllı sözleşmedir.

NFT’ler, diğer token türlerinin tabi olduğu bakiye işlemine tabi olmazlar. Yani bir defa oluşturulduğunda aynı tokenden bir tane daha oluşturma şansı mümkün değildir.

Türkçe çevirisiyle Nitelikli Fikri Tapu olarak adlandırılan NFT, blokzinciri içerisinde dijital ya da fiziksel varlıklara dair sahiplik haklarını temsil etme kabiliyetine sahip özel bir tokendir. İlk olarak ERC 721 standardı ile Ethereum blokzinciri üzerinde hayata geçirilen bu token, para ya da diğer amaçlarla kullanılan tokenlerin, coinlerin aksine benzersiz olmak üzere tasarlanmıştır. Dolayısıyla tıpkı fiziksel dünyamızdaki tapu belgeleri gibi NFT’ler de dijital dünyada tapu görevi üstlenmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, NFT’leri benzersiz kılan özelliği, blokzincirinde tutulan bu akıllı sözleşmenin teknik olarak aynısından bir tane daha yapılamamasını sağlasa da söz konusu akıllı sözleşmenin içeriğine dair bir güvence sağlamamaktadır. Yani,

içeriği aynı olan fakat birbirinden farklı iki adet NFT de olabilir. Bir NFT’nin içerisinde hangi bilgiyi barındıracağına o NFT’yi çıkaran kişi ya da kurum karar verir. Dolayısıyla aynı içeriğe sahip onlarca, yüzlerce “farklı” NFT olabilir. Bu durumda NFT’nin içeriği kadar, o NFT’yi çıkaran kişi ya da kurumun güvenilirliği de önem arz etmektedir.

Bitcoin, dijital nakit görevi üstlenerek bireylerin herhangi bir kişisel bilgi içermeden dijital olarak para alıp göndermesine imkan tanırken NFT’ler dijital dünyada sahip olunan varlıkların platformdan bağımsız olarak sonsuza dek saklanabilmesine olanak tanımaktadır. Dolayısıyla örneğin NFT olarak bir metaverse evreninde satın aldığınız dijital bir ayakkabı, NFT’yi aldığınız evrenden bağımsız olarak size sahiplik hakkı verecektir. İlgili NFT sayesinde söz konusu dijital ayakkabıyı başka evren ya da platformlarda da kullanmanız mümkün olacaktır.

Her ne kadar dünya genelinde çok az ülkede NFT’lerin sahiplik hakkı temsiliyetine dair yasal düzenleme yapılmış olsa da özellikle İsviçre’nin bu konudaki öncülüğü dikkat çekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda İsviçreli bir banka, bir sanat galerisiyle işbirliği yaparak Picasso’nun eserlerinden birinin sahiplik hissesini temsil eden NFT’ler çıkararak halka arz etmiştir. Bu gibi örnekler, NFT’lerin fiziksel dünyadaki değerli varlıkların sahipliği ya da kullanım hakkını temsil kabiliyetinin de bulunduğunu ve NFT’lerin kullanım alanının hem fiziksel hem dijital tarafta gelişmeye açık olduğunu göstermektedir.