NET BUGÜNKÜ DEĞER nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : NET BUGÜNKÜ DEĞER nedir?

NET BUGÜNKÜ DEĞER nedir?

Net Bugünkü Değer, yatırımın ekonomik ömrü boyunca elde edilen nakit girişlerinin bugünkü değeri ile nakit çıkışlarının bugünkü değeri arasındaki farktır.

Net bugünkü değer, paranın zaman değerini dikkate almakta olup bir yatırımın veya projenin finansal yapılabilirliğini analiz etmek için sermaye bütçelemesi karar süreçlerinde kullanılır.

Net bugünkü değer yönteminde yatırım projesine en uygun iskonto oranı kullanılmalıdır. Genellikle sermaye bütçelemesi yöntemlerinde iskonto oranı işletmenin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetidir. Aynı zamanda, söz konusu iskonto oranı işletmenin yatırımlarından beklediği minimum getiri oranını temsil etmektedir.

Sermaye bütçelemesinde net bugünkü değeri pozitif olan yatırım projeleri kabul edilebilir. Birden fazla yatırım alternatifi arasında seçim yapılırken net bugünkü değeri en yüksek olan proje seçilir.

Örnek: Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti %25 olan bir işletme, ekonomik ömrü 5 yıl ve ilk yatırım tutarı 10 milyon TL olan bir projeye ilişkin net bugünkü değer yöntemi uygulayarak sermaye bütçelemesi karar sürecini işletmek istiyor. Proje yıllık 5 milyon TL net nakit akışı üretiyor. Cevap: NBD = 3.446.400 TL olup proje finansal olarak kabul edilebilir durumdadır.