FLAŞ KREDİ (FLASH LOAN) Nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : FLAŞ KREDİ (FLASH LOAN) Nedir?

FLAŞ KREDİ (FLASH LOAN) Nedir?

Flaş Kredi, bir Blokzinciri içerisindeki farklı merkeziyetsiz finans platformlarında veya aynı merkeziyetsiz finans platformundaki farklı kriptovarlıkların alım satım fiyatları arasındaki farklılıkları yani arbitraj fırsatını yakalayarak kar elde etme amacı güden bir akıllı sözleşme türüdür.

Bu akıllı sözleşmeye flaş kredi denmesinin sebebi, sözleşmeyi hazırlayan kişinin tek bir akıllı sözleşme içerisinde bir platformdan tespit ettiği bir kriptovarlığı borç alarak yine aynı akıllı sözleşme içerisinde borçlandığı kriptovarlıkla bir dizi işlem gerçekleştirip tekrar “aynı sözleşme” içerisinde borcunu ödeyerek işlemler dizisini kapatmasıdır. Yani bir arbitraj fırsatı keşfeden yatırımcı, tek bir akıllı sözleşme sayesinde saniyeler içerisinde bu fırsattan yararlanarak pozisyonunu kapatmış olur.

Flaş krediler, Ethereum gibi içerisinde merkeziyetsiz finans uygulamalarını barındıran blokzincirlerinde sıklıkla kullanılan araçlardan biridir. Normal şartlarda bir merkeziyetsiz finans platformundan kriptovarlık cinsinden borç alabilmek için başka bir kriptovarlığın teminat olarak bırakılması gerekmektedir. Borçlanan kişi, borç aldığı varlığı belirlenen zamanda geri ödemezse havuza bıraktığı teminata el koyulur. Ancak flaş kredilerde borç alma ve borcu kapatma işlemi aynı akıllı sözleşme içerisinde yani tek bir işlemde saniyeler içerisinde gerçekleştiği için borç alanların havuza teminat bırakmasına da gerek kalmamaktadır. Sözleşmeyi hazırlayan kullanıcının belirli bir miktar işlem ücreti ödemesi yeterli olmaktadır. Bu sayede çok kısa bir süreliğine yüksek likiditeyle işlem yapma imkanı ortaya çıkmaktadır.

Flaş krediler, üst düzey teknik bilgi gerektiren merkeziyetsiz finans araçlarından biridir. Söz konusu krediyi arbitraj elde etmek amacıyla kullanmanın yanı sıra kötü niyetli kullanıcılar flaş krediler sayesinde flash loan attack yani flaş kredi saldırısı olarak da bilinen ve merkeziyetsiz finans platformlarındaki fiyat hareketlerini etkilemeye çalışmak suretiyle kar elde etmeyi amacıyla da kullanılabilmektedir.