Dolar fazla mı yükseldi?

yazar:

kategori: ,

Ekonomist Emrah Lafçı, dünya gazetesindeki köşesinde doların olması gereken fiyatı açıkladı. Lafçı’ya göre dolar adil değerinin üstünde işlem görüyor.

İşte Emrah Lafçı’nın dolar-TL hesabı:

Şimdi gelelim hesaplamamıza. En son açıklanan ÜFE bazlı reel kurumuz Mayıs 2023 tarihli ve 92.62. Referans aldığımız rakam olan 80’den %13.5 daha değerli. Ayrıca bugün açıklanan veriye göre Haziran ÜFE %6.5. ABD Haziran ÜFE’yi sıfır varsayarak nominal olarak bir %6.5 artış daha eklememiz gerekecek.

Kaba hesapla toplamda %20’lik nominal bir artış olmasını beklerdik. Peki kur neymiş Mayıs sonunda 20.80 TL. %20 eklersek 24.96’ya varıyoruz. Peki dolar kaç şu anda 26 TL. Demek ki artması gerektiği kadar artmış. Buradan sonra son 1 ayda yaşadığımız şekilde sert artışlar beklememek gerekebilir. (Tabii burada sadece ABD’yle ticaret yapıyormuşuz gibi varsaydım. Daha hassas hesaplama için EUR ve ülkelerin ticaret ağırlıkları da dikkate alınabilir.)

Velhasıl ihracatçının mağduriyeti giderilsin diye kur biraz serbest kalsın meselesinin sonuna gelmişiz, hatta geçmişiz bile.