KRİPTOVARLIK CÜZDANI

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : KRİPTOVARLIK CÜZDANI Nedir?

KRİPTOVARLIK CÜZDANI Nedir?

Kriptovarlık Cüzdanı, blokzinciri altyapısıyla oluşturulan ve yine blokzincirinde kayıt altında tutulan kriptografik ve dijital varlıkları yönetebilme imkanı tanıyan araçlardır.

Tıpkı geleneksel cüzdanlarda olduğu gibi, bir kriptovarlık cüzdanında da sorumluluk tamamen cüzdan sahibindedir. Dolayısıyla söz konusu cüzdana erişimi sağlayacak şifrenizi ve kurtarma kelimelerini hatırlama sorumluluğu cüzdan sahibindedir. Ancak geleneksel cüzdanların aksine, bir kriptovarlık cüzdanının içerisinde ilgili varlıklar bulunmaz. Kriptovarlıklar, bir bilgisayara, ya da başka bir dijital araca indirilerek saklanmaz, bunun yerine blokzinciri altyapısı sayesinde ağdaki tüm kullanıcılarda yer alan kayıtlarda ilgili kriptovarlığın hangi cüzdan tarafından yönetildiği kayıt altında tutulmaktadır.

Kriptovarlık cüzdanında ise iki kritik bilgi saklanmaktadır; kamuya açık anahtar ve özel anahtar. Kamuya açık anahtar, tıpkı bir banka hesabının IBAN numarası gibi, ilgili cüzdana başka cüzdanlardan kriptovarlık transfer edilmesine imkan tanır. Herkes tarafından bilinmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Öte yandan özel anahtar, cüzdan sahibinin blokzincirinde kayıtlı bulunan kriptovarlıklarını yönetebilmesi yani ağa bir transfer emri verebilmesi için kullandığı ve kimseyle paylaşılmaması gereken anahtardır. Söz konusu özel anahtar, ağdaki kullanıcıların ilgili kriptovarlıkları yönetme hakkının sahibini ayrıt etmesine ve böylece varlıkları yönetebilmesini mümkün kılar.

Kriptovarlık cüzdanları; sıcak (sanal) cüzdan ve soğuk (donanım) cüzdan olarak ikiye ayrılmaktadır. Sanal cüzdan, cüzdana ait anahtar verilerini internet ortamındaki sunucularda saklayan ve haliyle çalınma riski içeren ancak şifrenin unutulması halinde kurtarılması da kolay olan internet erişimli cüzdanlardır. Bu cüzdanlar hem kullanım kolaylığı hem de kaybolma riskinin düşük olması sebebiyle tercih edilmektedir. Ancak hackerlar açısından da önemli güvenlik açıkları sebebiyle hedef halindedir.

Soğuk cüzdan yani donanım formundaki cüzdanlar ise internet erişimi olmaksızın anahtar bilgilerini saklayan ve dolayısıyla siber saldırılara karşı üst düzey koruma sağlayan cüzdanlardır. Bu cüzdanların en büyük riski ise, kullanıcısı tarafından kaybedilmesidir. Zaman zaman basında, kriptovarlık cüzdanını kaybeden ve çöpleri karıştırarak bulmaya çalışan kişilere dair haberler görülmektedir. Genellikle “içinde xxx adet Bitcoin olan cüzdanını kaybetti” şeklinde karşımıza çıkan bu haberlerdeki temel hata ise söz konusu cüzdanın içerisinde kriptovarlıkların olmayışıdır. Unutmayınız, kriptovarlık cüzdanlarında zaten blokzincirinde, ağdaki tüm kullanıcıların bilgisayarlarında saklı paylaşılan defterde hangi cüzdana ait olduğu belirtilen kriptovarlıkları yönetme imkanı tanıyan özel anahtar saklanmaktadır.