Hanife Fişek

Bankacılar Neden Beyaz Giydi?

Paramedya’nın “İsimsiz “ Kahramanları

Son dört yıldır gönüllü olarak yönettiğim Paramedya İnstagram hesabında on binlerce takipçimiz ile sosyal medyada eşi benzeri olmayan bir destan yazdık . Bilirsiniz “ Destan” demek uzun kahramanlık hikayesi demektir . Bu hikayeler kulaktan kulağa aktarılarak , her geçen gün daha çok kişiye ulaşarak, büyüyerek, büyütülerek anlatıla anlatıla “ Destan” haline gelirler .

Paramedya Instagram hesabı da aynen böyle büyüdü. İlk zamanlar 3-5 bankacının korka korka DM’den mesaj attığı bir platform iken artık 60.000’den fazla Bankacının takip ettiği, birbirine önerdiği , bir derdi, tasası olduğunda bankasından bile önce yazıp içini döktüğü ya da derdine çare aradığı bir alan haline geldi . Bu süreçte gönderilen milyonlarca mesajda en çok kullanılan cümle “ mesajımı isimsiz paylaşırsanız sevinirim ..” cümlesi idi sanırım. Öyle de oldu . Son 4-5 yılda on binlerce bankacının ilettiği yüz binlerce mesajı tek tek okudum ve önemli bir bölümünü “ isimsiz “ olarak yayınladım. Bu sayede gün geldi mobbingçi bir yöneticiye dikkat çektik, gönderdiği mesajların üslubunu düzelttirdik, gün geldi yemek ücretlerinin arttırılmasına vesile olduk. Maaş zamları zamanı rekabet yarattığımız da oldu , hızlı ve organize bir tepki hareketi ile bankacıları Cumartesi çalıştırmayı düşünen bankalara geri adım attırdığımız da… Doğrusu çok olumlu tepkiler de aldık, çok saçma iftiralara da uğradık. Ama vazgeçmedik, haklılığımıza inandık, ısrarcı ve tutarlı davrandık. Konuları tekrar tekrar gündeme taşıdık Hukuki açıdan, psikolojik açıdan sorguladık. Bilgilendirmeler yaptık . Bu platformu gerçek bir Sendikaya dönüştürme konusunda da çok fazla öneri geldi doğrusu . Belki de Sosyal Medyanın ilk sanal sendikasını el birliği ile yaratmış olduk.

Ama ne yazık ki geldiğimiz noktada hala maaşları “ enflasyon” altında ezilmiş, kirası aldığı maaşa yetişmiş , hedef baskısından feleği şaşmış, antidepresan kullanımında ortalamaları aşmış on binlerce Bankacı var. Belli bir kesim EYT vesilesi ile emekli olup kendini kurtarırken , geride kalanların çilesi devam ediyor . Bankaların çoğu bu trajik durumu gerçekten önemser gibi görünmüyor. Göstermelik kararlar, süslü konuşmalar Bankacılara iyi hissettirmeye yetmiyor . Bankalar bankacılardan vazgeçerken, bankacılar da kariyerlerinden vazgeçme noktasına gelmiş durumda. Çoğu Bankacı artık bu sektörde gelecek göremiyor. Paramedya’da yayınlanan son haberlerden biri de bankacılığı bırakıp bekçi olmayı hayal eden, tartışan Bankacı gençlerle ilgiliydi. Haber kısa sürede milyonlarca kişiye ulaştı . Çok ilgi gördü, tartışıldı. Çok trajik bir durum bu elbette. Devlet memurlarını enflasyona ezdirmeme vaadi ile yapılan son maaş zamları sonrası bankacıların maaşları yine, yeniden ciddi ciddi sorgulanır hale geldi. Bankacılar artık aldıkları maaş karşılığı yaptıkları işleri daha çok sorgular hale geldi . Üniversite mezunu, iyi eğitimli, çok yoğun çalışan bankacıların lise mezunu bekçilerden çok daha düşük maaşlara çalışmak zorunda bırakılmaları akla ve vicdana aykırıydı çünkü…

Bu gün, 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü , tam da bu sebeplerle bir çok Bankacı bir kez daha bir “ farkındalık “ oluşturma ve irade beyanında bulunma niyetiyle hep birlikte “ beyaz “ kıyafetlerle iş başı yapıyor. Beyaz zaten onların rengi, beyaz yakalı olduklarını hatırlatıp, hakettikleri ücret ve koşullarda çalışabilmek için, üst yönetimlerin bu duruma dikkatini çekebilmek için bugün rengarenk değil “Sadece Beyaz” giymeyi tercih edecek çok Bankacı var. Üst yönetimler yine görüp de görmemezlikten gelir mi bilemeyiz ama bu ortak harekete katılma cesareti , öz güveni, bilinci olan tüm bankacıların kendileri için de tertemiz bembeyaz sayfalar açma gücü olduğuna eminim. Bu güç ne kadar büyük olursa, banka üst yönetimlerinin de bu gücü farketmesi ve bedelini ödemesi o kadar hızlı olacaktır . Güç sizlerle olsun hala BEYAZ yakalı olanlar ve kalanlar !