Doç. Dr. Soner GÖKTEN

Metaverse Bankacılığı: Neobankalar İşinizi Elinizden Alacak!

Devrim öyle sessiz değil, tam tersine bağıra çağıra geliyor.

Özellikle şube bankacıları, açıkça söylemeliyim ki emekliliğinize 10 yıl kalmamışsa, muhtemelen kariyerinizi bankacı olarak tamamlamayacaksınız.
Bunu söylemek üzücü lakin; dijital evren ve yapay zeka işinizi elinizden alacak.
Artık siz değil; müşterilerle ilgilenen ve yapay zeka tarafından hükmedilen AVATARlar olacak.

Kısa bir süre içerisinde sosyal, iş ve ticari hayatın ciddi seviyede işlerlik kazanacağı metaverse insanların fiziksel ihtiyaçları dışında yoğun zaman harcadığı dijital bir evren haline gelecek.

İleride artırılmış gerçeklik gözlüklerinin çok daha ötesinde dokunma veya koku hissini alabileceğimiz, fiziki yürüyüşle gezinebileceğimiz donanımlarla dijital evrende adeta farklı senaryoların oyuncusu olacağız.

Nitekim metaverse dünyasının gelecek on yıl için oluşturacağı pazarın büyüklüğü minimum 8 trilyon ABD Doları olarak tahmin ediliyor.

Dijital para kullanımı, iletişim hızını artıran teknolojik ilerleme ve platform kapısı niteliğindeki donanımların geliştirilmesi tabi ki finansal iş ve işlemler açısından metaverse alemini stratejik odak haline getiriyor.

Öngörülü bankalar bu alemdeki yerlerini çoktan almaya başladılar bile.
Eğer artırılmış gerçeklik gözlüğünüz varsa halihazırda birçok bankacılık hizmetini dijital bir evrende ve işin zevkine vararak alabilirsiniz. Buna karşın, bankacılık işlemlerinde teknolojiye uzak jenerasyonun halen mevcut olması, donanımların ve iletişim maliyetlerinin göreceli yüksekliği ve dijital işlemlere güven sıkıntısı nedeniyle metaverse bankacılığı halen yaygınlaşmış değil.

Ancak, çok kısa bir zamanda fiziksel yani geleneksel bankacılık emin ol son bulacak.
Metaverse alemindeki neobankalar fiziksel bankaların yerini alacak.

Neden mi?
Çocuklarınızı düşünün…
ROBLOX oynamıyorlar mı? ?
İşte Roblox dediğiniz tam bir metaverse.
Orada arkadaş olanlar, yaratılan dijital evrende beraberce oynayan ve konuşan milyonlarca çocuktan bahsediyoruz…
İşte o çocuklar yarın BÜYÜYECEKLER ve BANK MÜŞTERİSİ olacaklar!
Soru basit.
Sizce evden çıkıp banka şubesine mi gidecekler?
Yoksa donanımlarını kullanarak dijital evrene mi girecekler?

Not: Metaverse Bankacılığını ve finans sektörünün geleceğini Karıncalar TV’de yakın zamanda ele alacağız. İşin ehli Burak ÖZDOĞAN, üstadımız Remzi ÖZDEMİR ve naçizane ben Soner GÖKTEN sizlere geleceğin bankalarını, bankacılığını ve finansal işlemler dünyasını anlatmaya çalışacağız. Karıncalar TV’yi takip edin: https://www.youtube.com/@Karincalartv

Sevgiyle ve vicdanla kalın.

Doç. Dr. Soner GÖKTEN