Merkez Bankası Kur Korumalı hesabın ipini çekti: Yüzde 15 zorunlu karşılık getirildi

Piyasada son dönemde kur kurmalı mevduat nedeniyle oluşan likidite fazlasının çekilmesi için Merkez Bankası’ndan likidite sıkılaştırıcı ek önlem aldı. Merkez Bankası’nın bu gece Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre Kur Korumalı Mevduata yüzde 15 zorunlu karşılık getirildi.

Merkez Bankası’nın bu kararını yorumlayan bankacılar, “Son dönemde, hem kur korumalı mevduat faizlerindeki yükseliş hem de kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlası, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturuyordu. Merkez Bankası bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak. Merkez artık bankaların Kur Korumalı mevduat hesabına daha fazla yüklenmesini istemiyor. Yavaş yavaş bu hesabın sonu geliyor” yorumunu yaptı.

3 TRİLYON LİRAYA YAKLAŞTI
BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat hesapları 14 Temmuz haftasında yüzde 4,06 arttı.
Net giriş 115,6 milyar lira ile dokuz haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Böylelikle, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 2,96 trilyon lira oldu.

NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası eksi Baş ekonomisti Prof.Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası’nın kararının etkisini şu şekilde yorumladı:

“Aşağıda belirttiğim seçeneklerden ilki kısmen tercih edilmiş ve KKM hesaplarınının zorunlu karşılık oranı 7 puan civarında artırılmış.

Temelde üç kanaldan etkisi olur:

1) TCMB net borç verici konuma geleceğinden referans faiz %16 yerine %17,5 olur (sıkılaştırıcı).
2) ZK’ya ödenen faiz değişmezse bankaya 25 baz puan civarında ek maliyet biner, kredi faizlerine yansıyabilir (çok sınırlı sıkılaştırıcı).
3) Bankaların KKM hesaplarını artırma motivasyonu sınırlı ölçüde törpülenir. TCMB net rezervlerini azaltıcı etki yapabilir.”