Tatlıpınar Enerji

Tatlıpınar halka arz

yazar:

kategori: ,

Evet sorunlu severler yeni bir halka arz şirketi analizi Tatlıpınar Enerji Üretim A.Ş. namı değer #taten ile karşınızdayım.
#TATEN rüzgar enerjisi üretimi yapmakta olup, Tatlıpınar adında 2 adet RES’i bulunmaktadır. Finansal tabloların 1 numaralı dipnotunda şirketin üreteceği elektriğin USD cinsinden 10 yıl süreyle satım garantisi bulunduğu belirtilmiş yani yanlış anlamadı isem devreye alınma tarihinden itibaren 2020 ve 2021 yıllarından itibaren 10 yıl yani yaklaşık 2041 yılına kadar müşteri sıkıntımız yok fiyat da USD cinsinden az buçuk belli. Bu şartlarda projeksiyon yaparken arkadaşlar fazla zorlanmamıştır. Sadece kur tahmini biraz düşündürmüştür?
Şirket 2023/3 aylık finansalları ile halka arz olmuş, elbette izahnamede 2022-2021-2020 yılları verilerine yer verilmiş.
Finansal tabloların düzenlenmesinde geçerli para birimi olarak USD’nin belirlendiğini görüyorum. Bu konuyu Koza Polyester #kopol analizimizde etraflıca atlatmıştık.

Tekrar hatırlatmak gerekirse;
Standarda göre eğer bir şirket işlemlerin çoğunu faaliyet gösterdiği ülkenin para biriminden (TL) farklı bir para birimine göre yapıyorsa sanki tüm kayıtlarını bu para birimine göre tutulmuş gibi çevrim yapılır. Yani şirket satışlarını, maliyetlerini kredilerini vs… başka bir para birimine göre (burada USD) gerçekleştiriyorsa muhasebe kayıtları hep USD olarak tutulmuş ve sonra TL’ye dönüştürülmüş gibi raporlama yapılır. Burada amaç bilgi kullanıcılarına daha doğru bilgi sunmaktır. Köpüklü finansal bilgiden arındırmak. Şirketin reel durumunu, karını ortaya koymaktır. Bu işlem sonucu şirket özkaynaklarının son cari dönemde 436 milyon TL artırıldığını görüyorum. Hesaplama detayları elimizde olmadığı için fazla da yorum yapamıyorum. Ama bence yatırımcılar aklına başka bir soru işareti gelmemesi için bu tarz yabancı para tercihlerinde bu işlemin yapılmadığı varsayımı ile de ilk finansalların paylaşılması daha tartışmaları azaltıcı cinsten olacaktır diye düşünüyorum.
Şirketler bu çevrim işini sevdi anlaşılan…
Temel dönemimiz finansallarına hızlı bir bakış atalım. 358 milyon TL’lik Dönen varlıkların 181 milyon TL’si banka mevduatı kalan 164 milyon TL’si ise peşin ödenmiş giderlerden oluşuyor. Peşin ödenmiş giderlerin 81 milyon TL’si verilen sipariş avanslarından, kalan 83 milyon TL’si ise gelecek aylara ait giderlerden oluşuyor. Kapasite artışı nedeniyle bu harcamaların yapıldığını ilişkin izahnamenin 10 numaralı başlığında yer verilen açıklamalardan anlıyoruz.
Duran varlık tarafında ise 1,8 milyar TL’lik maddi duran varlık, 659 milyon TL’lik özkaynak yöntem ile raporlanan iştirakler en önemli kalemler. 10 numaralı dipnotta şirketin Uludağ Turizm A.Ş.’nin %30’una sahip olduğunu görüyoruz. Şirket 30 Haziran 2022 yılında Uludağ Turizmin %30,42’sine 547.500.000 TL ödediğini görüyoruz. Değerleme raporu olup olmadığına ve bu bedelin nasıl belirlendiğine ilişkin finansal tablo dipnotlarında herhangi bir açıklama göremedim. Ancak hemen izahname açıklamalarına gözüm ilişti, orada 31 Mart 2023 tarihli net özkaynak değeri 659 milyon TL olan şirket hisselerinin grup şirketi olan Akdeniz İnşaat’a 24.07.2023 tarihinde 575 milyon TL bedel ile yani bilanço değerinin yaklaşık 84 milyon TL altına devredildiğini okuyoruz. Kaldı ki bu tarz devirler öncesi şirket değerleme raporu düzenletilmeli ve bu çıkan değerin altın devirlerin özellikle halka arz öncesi önüne geçilmeli diye düşünüyorum. Elbette belki buna benzer bir işlem yapılmış ve SPK ve BİST uzmanlarımız incelemişlerdir konuyu. Yorumlarımızı kamuya açıklanan bilgilere dayanarak yapıyoruz. Gözümüzden kaçtı ise de okurlarım uyarırsa memnun olurum.

Diğer önemli duran varlık kalemi olan maddi duran varlıkları incelediğimizde ise olağanüstü bir etkiye sebep olan çevrim farkları dikkatimi çekiyor. İlan edilen dönemler itibari ile toplam yaklaşık 1 milyar TL’lik çevrim farkı ile duran varlıklar artırılmış. Bu aktifi neredeyse duran varlıktan oluşan bir firma için ciddi bir etki. Nerdeyse duran varlıkların yarısı çevrim farkı kaynaklı denilebilir.

Yıllar itibari ile detayı aşağıda paylaşıyorum.

Burada tekrar vurgulamak istiyorum keşke şirketler çevrim yapılmadığı varsayımı ile de finansallarını ilan etseler, yatırımcılar da daha sağlıklı yorum yapabilseler.

Benim dikkatimi çekenler bu kadar….

Sorunlu denetçiden sevgiler…