Piyasanın Gözü aydın! Halka Arz Olmak Kolaylaştırılıyor mu?

yazar:

kategori: ,

Ever arkadaşlar bu sefer sizlerle geçen günlerde halka arz olan Forte şirketini inceleyeceğiz.
Şirket yazılım sektöründe faaliyet göstermektedir. Şirketin aynı alanda faaliyet gösteren ELD Bilişim adında bir de bağlı ortaklığı bulunuyor.
Yazılım sektöründe faaliyet gösterdiği için haliyle aktifleri incelediğimiz diğer şirketlere göre biraz zayıf. Ancak bu noktada benim asıl dikkatimi çeken daha önceki yazımda bahsettiğim ve 2022 Aralık ayında ciddi oranda artırılan halka arz kriterlerinden aktif toplamı şartını sağlamamasına rağmen SPK ve BİST tarafından bu işlemin onaylanması. İzahnamede ya da başka bir yerde bu duruma ilişkin bir açıklama göremedim. Gözümden kaçma ihtimali de çok yüksek lütfen göre olursa bizlere yazsın. Ki konu çok önemli sektöre yön verecek nitelikte. Şartları sağlamadığı için başvurusu bekletilen ya da başvuru yapamayan, aracı kurumlarda bekleyen onlarca dosya var.
Hemen şirket arz öncesi rakamlarını ve SPK kriterlerini sizlerle paylaşayım:

Daha önce geçmiş dönemde (2021) en azından birisini sağlayan ancak cari dönemde tüm kriterleri sağlayan şirketlerin halka arzına şahit olmuştuk. Ancak ilk kez tebliğdeki hüküm o kadar açık olmasına rağmen hiçbir şartı sağlamamasına rağmen arz onayı verilen ilke şirket Forte olsa gerek.
Elbette burada yanlış anlaşılmasın bence halka arz bu kadar zor olmamalı, SPK temel gözetici rolünü üstlenmeli isteyen firmalar ortak olmak isteyenler olduğu sürece kolayca borsada işlem görebilmelidir. Burada bunun bir teamüle dönüşüp dönüşmediği yani tebliğin diğer şirketleri de kapsayacak şekilde esnetilip esnetilmediğinin kamuya açıklanarak firmaların gönlüne bir nebze de olsa su serpilmesi.
FAVÖK TAAHHÜDÜ SEKTÖR ADINA GAYET OLUMLU BİR GELİŞME!
Şirket yetkilileri ayrıca fiyat tespit raporuna esas projeksiyonda FAVÖK taahhüdünde bulunmuşlar. Bu olumlu ve güzel bir gelişme diğer şirket patronlarından da aynı cesareti göstermelerini bekliyoruz. Ancak yazılım şirketlerinde bunun ne kadar anlam ifade ettiği tartışılır. Çünkü yazılım hizmeti teknoloji bölgelerinde faaliyet göstermek şartı ile kurumlar vergisinden istisna. Hal böyle olunca bir çok şirketin arzu etmediğimiz farklı yollara başvurduğunu duyuyorum. Elbette Forte’yi burada tenzih ederim. Ancak başı biraz sıkışan patronun da yapmayacağı şey yoktur. Burada şirket denetçisinin ve SPK’nın çok dikkatli olması gerekiyor. Hizmet sunulan fatura kesilen işlemlerin gerçekliğinin çok ciddi sorgulanması gerekiyor. Umarım 2-3 çalışanlı adını bile duymadığımız şirketlere milyon dolarlık yazılım hizmetleri sunulmaz!!!
Sorunlu severler izahaname ve finansallarda dikkatimi çektiği için bu sefer sadece iki konuya değindim.
Şirket finansallarının yorumlanmasını bu sefer Kırmızı Karıncaya bırakıyorum. Madem yerime gözünü diktin buyur bakalım sahne senin…
Gönüllerinizde taht kurmuş sorunludan sevgilerle…