Hedefini tutturamayan bankanın kâr düşer

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı tarihi toplantıya saatler kala, iki önemli öğretim üyesinden bankalara hedef uyarısı geldi. Prof.Dr. İbrahim Ünalmış ve Prof.Dr, Sefer Şener, hedefini tutturamayan bankaların karlılığında düşüş olabileceğini dikkat çekti.

Bahçeşehir Üniv. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış:

Merkez Bankası oyunun kurallarını yeniden belirliyor

Son alınan kararlardan da gördüğümüz üzere Merkez bankası oyunun kurallarını tekrar belirliyor. Bazı kuralları öğrendik ama bazı kuralları henüz bilmiyoruz. Ticari kredilerde faizler hangi seviyeye kadar gidecek onu şu anda kestirmek zor.

Perşembe günü merkez bankasının faiz artırmasını bekliyoruz. Benim beklentim yüzde %20’ye yükseltilmesi yönünde. Bankacılık açısından bakarsak, kredi faizleri nereye kadar yükselebilir? Bunu bilirsek mevduat faizlerinin de hangi seviyelere yükselebileceğini tahmin edebiliriz. Kabaca hesaplamak gerekirse; mevduat faizi için 1 yıllık enflasyon tahmini (%42) artı %4 reel faiz ile %46’lık bir tahmin yapabiliriz.

Bankanın kâr payını ve maliyet farklılıklarını da düşünürsek kredi faizlerinin %50-60 aralığına yükselmesi beklenebilir. Eğer bankalar ilan edilen hedefleri tutturamazlarsa düşük faizli Hazine tahvili tutmak zorunda kalacaklar. Mevduat faizlerinin yükseldiği bir ortamda %19 civarında faiz ile tahvil tutmak bankaların kârlılıkları açısından olumsuz olacaktır.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener:

banka karFaiz oranlarını yükseltmek Liralaşmaya katkı sağlar

Merkez Bankası’nın bu düzenleme ile yapmak istediği asıl amaç TL vadeli mevduatları artırmak ve desteklemektir. İkinci en önemli amaç ise 125 milyar dolara ulaşan KKM’yi azaltmaktır. Üçüncü bir amaç ise döviz hesaplarını azaltmak ve kıymetli maden depo hesaplarını sınırlamaktır.

Getirilen yeni uygulama ile öncelikle Merkez Bankası faiz kararları sonrası %30’un altına düşen TL mevduat faizlerinin yüzde kırklı seviyelere kadar yükselebilir. Ayrıca yüksek faiz vermek istemeyen bankaların düşük faizli tahvil alımlarını artırmaları da olasılıklar içerisindedir. Aslında %58’deki yılsonu enflasyon tahmini düşünüldüğünde bankaların Türk Lirası mevduata verdikleri faiz oranlarını yükseltmesi Liralaşmayı artıracak bir unsurdur. Ancak bu durum bankaların kârlılık oranlarını sınırlı da olsa aşağıya çekebilecektir.