Metin Yüksel

Ekonomide Peşrev Olmaz!

Seçimin üstünden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen, enflasyonla savaş için hala çakı mı çekseeeem, kılıç mı? Tüfekle mi ateş etseeeem, füzeyle mi? Diye kendine soran ekonomi yönetimi son PPK toplantısında enflasyonla savaşta kesici aletleri bir kenara koyacağını gösterdi. Böylece çok da fazla “Nas’lanmadan” toplu savunma yerine toplu hücum kararı almış olduğunu gösterdi.
Geçen haftalarda KKM ucubesinden nasıl kurtulacağımızı tartışırken, Merkez Bankası tebliğleri ile Türk lirası mevduatları artıracak, KKM azaltacak düzenlemeye gidilmişti. Merkez Bankası bu tebliğ ile “vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı açıklandı”. Bu kararla vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar olan vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranları %29, üç ve altı ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranları %25 ve daha uzun süreli olanlarınki %19 oldu. Bu karar bankalara ek külfet getirirken, hafta başında bankaları ve holdingleri olumsuz etkiledi. Ancak bu karar sonrası PPK’nın alacağı kararlar dahada önem arz ediyordu. Ve PPK tüm beklentileri ters köşeye yatırdı ve 750 baz puan faiz artışı ile politika faizini %17,5’tan %25’e yükseldi. Böylece Bakan Şimşek’in göreve geldiği günden beri süren uzuuuun “PEŞREV” bitmiş oldu. Her iki kararı beraber değerlendirirsek; mevduat faizlerindeki artış ile KKM’den dönüşün daha az sancılı olacağı düşünülebilir.
PPK toplantısından öne çıkanlara bakarsak; “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma zamanında ve kademeli olarak devam edeceği” ve “faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceğine” vurgulanmıştır.
Son karar ile beraber DOLAR/TL’de önemli düşüşler yaşanırken, CDS’ler (Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Riski) 400 baz puanın altına indi, Mali endekste %8’lere varan yükselişler yaşanırken, sinai endeksi çakıldı. Önümüzdeki günler enflasyon ile mücadelede atılacak adımların, yurt dışı rating kurumlarının kararları ve olası not artırım haberlerinin takip edileceği günler olacak.
KKM kararının öncesinde, cuma günkü insider neticesinde cuma gününü sert düşüş ile kapatan endeks, haftaya negatif bir seyirle başlayıp sonrasında toparlamıştı. Her ne kadar yorgun olsa da bir türlü düşmeyen endeks, PPK kararı sonrası özellikle mali sektörü alıp diğer kalan hangi sektör varsa sen misin yaradan demeden acımasızca vererek düşüşünü gerçekleştirdi. Cuma günü 7545 açan bist100 7407’ye kadar geriledikten sonra gelen alımlarla tekrar 7747’ye kadar yükselerek haftayı 203 puan art ve 7716 puandan kapattı…
Uzun süren peşrev bitti elenseler, tek dalmalar, kısaca güreş başlasın artık