Alfa Solar

Yüzde 2 bin yükselen senet! Alfa mı Beta mı?

yazar:

kategori: ,

ALFA MI BETA MI BAKALIM…. #ALFAS HUZURDA….
Evet sorunlu yolunu gözleyenler… bu yazımızda Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile yani meşhur #alfas ile beraberiz. Sizlerden çok soru geliyor. Sanırsam hisse yukarılara çıktıkça yatırımcılarda merak artıyor.
Güncel finansalları 2023 yılı 6 aylıkları KAP sisteminden indirmek istiyorum ama ne hikmetse arkadaşlar hem 31.07’de hem de 04.08 tarihinde iki kez rapor ilan etmişler. Tahminim düzeltme raporu yayınlamışlar. Açıklama da göremedim nedenini anlayamadım.
Biz incelememize son ilan edilen üzerinden devam edelim.
Varlıklardan Başlayalım… 1 yıl olmuş halka arz gelirleri halen kullanılmamış!
Şirketin çok ciddi nakit varlığı var. Tahmin ediyorum halka arz gelirlerini bitirememişler halen. Şirketin fonları, mevduatı hisseleri derken nerdeyse 1,3 milyarlık nakit ve finansal yatırımı var. Bence SPK burada şirketlerden makul bir takvim talep etmeli. Halka açıldıktan 1-2 yıl içinde nakit yönetimi tamamlanmalı, toplanan nakdin gelire/yatırma dönmesi sağlanmalı en azından bunun planının önceden yapılması talep edilmeli.
Aktifte diğer en önemli kalem stoklar: 2022 yıl sonunda 476 milyon TL olan stoklar son 6 ayda nerdeyse 3 kat artarak 1,2 milyar TL’ye yükselmiş. Dipnotlarda detay olmadığı için yorum yapamıyorum.
Duran varlıklar tarafına geçince maddi duran varlıklarda Kırıkkale OSB yatırımı nedeni ile 200 milyon TL’lik bir artış var.
Varlıklar tarafında belki nakitlerin verimsiz kullanıldığı söylenebilir. Aktife ve özkaynaklara göre oranı ciddi gözüküyor.
Yükümlülükler yani Pasif tarafla devam edelim…
Şirketin kredi borçları son 6 ayda artış göstermiş. Nerdeyse hiç kredi borcu yokken yaklaşık 250 milyon TL kredi kullanmış. Bunun da çok ciddi bir kısmı Gümrük Kart işlemlerinden kaynaklı. Bu denli nakdi olduğu için kredi borçlarındaki artışın bir risk oluşturacağını düşünmüyorum.
Şirket sipariş avanslarını 500 milyon TL’den 1,3 milyar TL’ye yükselmiş. İzleyen dönemlerde hasılata dönecek olması olumlu bir gelişme, şirketin pazar payını artırdığını anlamına geliyor.
Ticari borçları ve diğer pasif kalemlerinde de çok önemli bir değişim gözlemlemedim. Önemli gördüğüm pasif kalemleri anlattım.

Alfa Solar Fabrika
Alfa Solar Fabrika

Gelelim Gelir Gider Hesaplarına…
Brüt karlılığa baktığımızda bir önceki ara döneme göre 3 puanlık bir düşüş görüyoruz. Yani şirket %3 daha az kazanmaya başlamış ya da maliyetleri daha fazla artış göstermiş.

İadeler Çok Artmış!!!
Hasılat detaylarına baktığımda satış iadelerindeki artış dikkatimi çekiyor. Şirket geçmiş yıllarda hiç olmadığı kadar iade almış. Evet ilk 6 aydaki iade tutarı 43 milyon TL. Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde bu tutar 5 milyon TL. Acaba ürünlerle ilgili bir sorun oluştu, açıklama yapılmadığı için bir yorum yapamıyorum. Ama gelecek dönemlerde muhtemel iadeler için bir karşılık ayrılmadığını da görüyorum. Ara dönem olduğu için denetçi es geçmiş olabilir. Yıl sonu finansallarında karlılık iade artışlarındaki artış nedeni ile daha düşebilir. Şirketin bu konuya ilişkin şimdiden tedbir alması lazım diye düşünüyorum.
Danışmanlardan iyi hizmet alınmış…
Genel yönetim giderlerine baktığımızda geçen yılın ilk 6 ayına göre enflasyona oranla makul bir artış olduğu söylenebilir. Personel giderleri, kira, vergi vs… Ancak geçmiş yıllarda olmayan 2023 yılında olan 6,4 milyon TL’lik ne danışmanlık gideri yapıldı anlayamadım açıkçası. Dipnotlarda herhangi bir açıklama da yer almadığı için sizleri bilgilendiremiyorum maalesef.
Güzel Komisyon Ödemeye Başlamışız!
Gelir gider tablosunda en fazla dikkati çeken pazarlama giderlerindeki değişim. Geçen yılın ilk 6 ayında 500 bin TL olan pazarlama giderleri 10 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Yani 20 kat artmış nerdeyse. Bunun 7,5 milyon TL’si komisyon giderinden oluşuyor. Önceki yıllarda olmayan ama bu dönem olan ne komisyon giderlerine katlanıldı ben de sizler gibi merak ettim açıkçası…
Kar/zarar tablosunun diğer kalemlerinde dikkatimi çeken başkaca önemli bir konu bulunmuyor.
İlişkili Taraf İşlemleri Coşmuş!
Dipnotlarda ilişkili taraf işlemleri dikkatimi çekiyor. Şirket 2022 yılında kendi kaynaklarını ilişkili şirketlerine kullandırmış ve bu işlemden 7 milyon TL faiz geliri yansıtmış kar zarar tablosuna. Ama daha da önemlisi cari dönemde ilişkili taraflarından geçmiş yıllarda olmayan tutarda yaklaşık 20 milyon TL’lik alım yapmaya başlaması. Halka açıldıktan sonra ne alımı yapıyorlar finansal tablo dipnotlarında açıklama göremediğim için bir şey diyemiyorum. Umarım kar transferi için bir ara olarak kullanmıyorlardır.

Yatırımcıların neden bu kadar merak ettiğini anlamak için finansal oranlarına bakayım dedim. PD/DD değeri 45, F/K’sı 63’lere dayanmış. Finansallarda bu kadar önemli bir değişim göremedim açıkçası. İlerleyen dönemlerde yatırımların realize olmasıyla finansallar piyasa değerini karşılayacak büyüklüğe ulaşır umarım.
Arkadaşlar #Alfas incelememiz bu kadar. Benden önce kırmızı karınca yazar diye bekledim ama nerde?
Eyyyy “Kırmızı Karınca” nerdesin… bir gözüktün sonra kayboldun!!!!
Sorunlu hepinizin gözlerinden öper, bol kazançlar diler…

Sorunlu Denetçi