Borsa Analisti Burak Aksoy

Borsada Patron Mutlu Son İstiyor

yazar:

kategori: ,

Senaryosunu Yılmaz Erdoğan’ın yazmış olduğu “Patron Mutlu Son İstiyor” isimli komedi filmi, Sinan isimli bir senaristin ilham gelmesi için Kapadokya’ya gitmesi ve orada yaşadığı olayları konu alır. Patronu Sinan’dan bir film senaryosu ister ama üç kriteri vardır film için; komik olacak, içinde aşk olacak ve mutlu sona erecek.
Bu filmin tekrarını izlerken aklıma yine bir anda borsa geldi. Saçmalama dediğinizi duyar gibiyim, ama önce gerekçelerimi okuyun.
Endeks mühendisi, dövize alternatif bir yatırım aracı oluşturmak istediği ve ekonominin göstergesi borsadır şiarı ile hareket ettiği için, Aralık 2021’den günümüze borsayı sürekli olarak destekledi. Bunun tek istisnası, 2023 Genel Seçimi öncesi, seçim sonuçlarının riskini almak istemeyen oyuncuların piyasadan çıkış yaptığı dönemdi.
Seçim sonrası ise, filmde senaryo yazmak isteyen Sinan’ın yaşadıklarını borsa yaşamaya başladı, yeni bir senaryo yazmak zorundaydı ama ilham gelmiyordu. Hadi diyelim ilham geldi, peki senaryo içinde neler olmalıydı;
Komik olacak; yani tüm izleyicilerin gülmesi gerekiyor ki, 4500’den başlayan hareket 8000 üstüne atana kadar sanırım tüm borsa yatırımcıların yüzü güldü.
İçinde Aşk olacak; ki 2021’de SASA ve HEKTAS ile açılan aşk çeşmesi, halka arzlar, enerji şirketleri ve diğerleri ile devam etti.
Geriye mutlu bir son kaldı. Peki bu mutlu son nasıl yaşanacak derseniz işte en kritik sorun bu!
Mutlu son için ihtiyaç duyulan iki şey vardı; birincisi likidite krizine çare olarak sıcak para, diğeri ise likidite krizinin artmasını engellemek için yatırımcıların satışının önüne geçilmesi olarak özetlenebilir. Satışın önüne geçilmesi işi kolay, zaten gruplarını ve takipçilerini konsolide etmek için çabalayan sosyal medya fenomenleri ile telegram grup yöneticileri “TUTAN KAZANIR” mottosu ile farkında olarak yada olmadan bunu çok güzel bir şekilde yaptılar.
Esas zor soruya gelelim; LİKİDİTE KURAKLIĞI nasıl çözülecek? Bu sorunun iki cevabı var ;
– Birincisi düşmeyen borsada TUTANIN KAZANACAĞINA ilişkin güzellemeler için eniştelerden başlayan dalga, berber salonlar, kahvehaneler ve çocuklarını parkta oynatan babalara kadar ulaşacak ve her geçen gün borsaya yatırım yapan yatırımcı sayısı artırılacaktır. Bu iş için de en uygun araç ise HALKA ARZ’larda verilen HARÇLIKLAR olacaktır (Sevgili Okan YORGANCI’nın izini olmadan kullandım bu tarifi sanırım mazur görür beni)
– İkinci ve teknik olarak mühendisin kurgulamakta çok başarılı olduğu konu ise ; Şubat 2023’de deprem sonrası BES Fonlarının hisse senedine yapacağı yatırımlarda “asgari yüzde 10’u” olan oranın “asgari yüzde 30’u” olacak şekilde değiştirilmesi oldu. Böylece çığ gibi büyüyen ve her ay BES Fonlarına yatırılan para ile tazelenen bir sıcak para kaynağı yaratılmış oldu.
Fakat mühendisin mutlu son için esas planı bu kadar değil tabii ki. Borsada Tavuk Yumurta Sendromu” isimli yazımda (*), endeks mühendisinin endeksi ayakta tutmak için deprem sonrası Varlık Fonu’nun tüm kaynağını bankalardaki satışların karşılanması için kullanıldığını ve bu sebeple de son bir buçuk ayda bankalar özelinde yaşana rallinin alt yapısının hazırlanmış olduğunu takas verilerini de kullanarak anlatmıştım.
Peki son dönemde ne değişti derseniz; deprem sonrası varlık fonunun aldığı ve Yatırım Fonları adı altında takasa giren hisseler, son bir ayda düzenli olarak Emeklilik Fonlarına devredilmeye başladı.

Böylece Yatırım Fonlarına girişin sürekli olarak artış göstermesi ve Emeklilik Fonlarına devredilen XBANK hisselerinden çıkartılan kaynağın kullanıma geçirilmesi ile geçici de olsa likidite krizinin önüne geçilmiş, borsaya can suyu verilimmiş oldu.

Borsaya verilmiş olan bu can suyu ile başta BİST30 hisseleri olmak üzere sürekli bir nakit akışı sağlanarak endeksin her gün rekor tazelemesi sağlandı.

Bizim mühendis yapmış olduğu kusursuz hesaplamalar ile şimdilik, yabancı gelinceye kadar top çevirebilecek kaynağı yaratmış oldu. O sebeple de senaryonun sonunu hazırlamakta zorlanan Sinan’a destek olarak mutlu son için elinden geleni yapmaya devam ediyor.
Yani kısaca ; BİZİM PATRON DA MUTLU SON İSTİYOR

(*) https://www.paramedya.com.tr/devami/91240/borsada-tys-sendromu/