Finansbank Dünyanın En Değerli 78. Bankası Oldu!

Finansbank Dünyanın En Değerli 78. Bankası Oldu! Lakin Piyasayı Bozuyor. Peki, ama Nasıl?

QNB Finansbank-QNBFB hissesi 15.9.2023 tarihinde 202,80 TL fiyatla Borsa İstanbul’da günü kapadı. Bu fiyat Finansbank’ın piyasa değerini yaklaşık 680 milyar TL’ye ulaştırdı.

Aynı tarih itibariyle,

Diğer dört özel bankanın piyasa değerleri sırasıyla şöyle;

İş Bankası-ISCTR yaklaşık 216 milyar TL, Garanti Bankası-GARAN 210 milyar TL, Akbank-AKBNK yaklaşık 148 milyar TL ve Yapı Kredi Bankası-YKBNK yaklaşık 136 milyar TL.

Yani, 15.9.2023 itibariyle, dört büyük özel bankanın piyasa değerleri toplamı 710 milyar TL ediyorken; tek başına Finansbank’ın piyasa değerinin diğer dört büyük özel bankanın piyasa değerleri toplamını yakaladığı görülüyor.

Hâlbuki 30.6.2023 tarihi itibariyle aktif büyüklüklerine göre özel bankalar sıralandığında, QNB Finansbank diğer dört özel bankanın ardından 5. Sırada yer buluyor.

Buna karşın, en fazla aktif büyüklüğüne sahip özel banka olan İş Bankası’nın piyasa değeri Finansbank’ın piyasa değerinin yanına dahi yaklaşamıyor!

Bununla kalsa iyi. DAHASI VAR!

Finansbank’ın Dolar bazında elde ettiği yaklaşık 25 milyar Dolarlık piyasa değeri onu dünyanın en değerli 78. Bankası yapmış durumda.

Öyle ki,

17.9.2023 itibariyle Türkiye’nin en büyük özel bankaları olan İş Bankası’nın, Garanti Bankası’nın, Akbank’ın ve Yapı Kredi Bankası’nın giremediği ilk 100 sıralamasında,

Finansbank cari piyasa değeri itibariyle Deutsche Bank, Societe Generale, Kuveyt Ulusal Bankası ve Kanada Ulusal Bankası gibi bankaları geride bırakmış.

Bir tür KÖREBE OYUNUN sahnelendiği ‘Piyasa Öncesi İşlem Platformu’ (PÖİP),

Bu AŞIRI FİYAT ve DEĞER oluşumunun temel nedenini oluşturuyor.

Fiili dolaşım oranı %5’in altında kalan şirketlerin 1 Ocak 2021 tarihinde PÖİP’e alınmaları, bugün itibariyle Finansbank’ı Türkiye’nin değil, DÜNYANIN EN DEĞERLİ BANKALARINDAN biri haline getirmiştir.

Gene bitmedi. DAHASI DA VAR!

Finansbank özelindeki ROKET DEĞER ARTIŞI YABANCI TAKAS ORANLARINI YUKARI ÇEKİYOR!

Şöyle ki, bu yazıyı yazarken hata mı yapıyorum diye usta analist Burak Aksoy ile de konuyu derinlemesine konuştum. Kendisinin her zamanki hüsnüniyetle yaptığı katkı ile YABANCI TAKAS ORANINDAKİ ARTIŞTA FİNANSBANK’IN ETKİSİNİN OLDUĞU sonucuna rahatlıkla ulaşılıyor!

Yabancı takas oranı 1.6.2023 itibariyle dibi görmüş, %27,44.

Tepe noktası ise 15.9.2023 itibariyle %33,19.

Bu tarihler arasında ise yabancı kurum alımlarında en büyük değişim QNB Finansbank-QNBFB hisselerinde gözleniyor.

İlgili tarihler arasında QNBFB %0,12’lik Fiili Dolaşım Oranına karşılık gelen 4.066.795 adetli fiili dolaşımdaki hisse sayısı değişmese de;

1.6.2023 tarihinden 15.9.2023 tarihine fiili dolaşımın piyasa değerinde yaklaşık 22 milyon Dolarlık artış söz konusu.

Şöyle ki,

1.6.2023 itibariyle TL/$ kuru 20,81 iken, QNBFB hisse fiyatı 41,36 TL ve Dolar bazında fiili dolaşım piyasa değeri yaklaşık 8 milyon Dolar.

15.9.2023 itibariyle ise TL/$ kuru 27 iken, QNBFB hisse fiyatı 202,8 TL ve Dolar bazında fiili dolaşım piyasa değeri yaklaşık 30 milyon Dolar.

Yabancı Takas Oranı = Yabancı Kurumların Elindeki Mevcut Hisse (Toplam Lot Sayısı * Değer) / BİST TÜM ( Lot sayısı* Değer) formülüne göre hesap edildiğinden,

Yaklaşık 22 milyon Dolarlık artış YABANCI TAKAS ORANININ YÜKSELMESİNE DOĞRUDAN ETKİ ETMİŞTİR.

GELELİM SÖZÜN ÖZÜNE!

TFRS 13 çerçevesinde Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nun (PÖİP) bırakın sağlıksız fiyat oluşumlarını engellemeyi tam aksine olağan piyasa koşullarını bozarak SAĞLIKSIZ FİYAT OLUŞUMLARINA ZEMİN HAZIRLADIĞINI söylemekten dilimde tüy bitti!

Bu BOHÇA PAZARIN (Adına pazarda denilmiyor ya neyse) yarattığı olumsuz sonuçlar adeta Finansbank özelinde net şekilde ortaya çıkmış vaziyette.

PÖİP nedeniyle ortaya çıkan bu olumsuz sonuçlar neler?

  • Gerekçelendirilmesi mümkün olmayan bir fiyat ve değer,
  • Ve piyasanın yabancı takas oranını gerçekten uzaklaştırıcı suni etki!

Bunları da önceden gördük.

  • Hem yazdık: Paramedya’da 27 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanmış olan ‘İş Bankası ve Garanti Yanına Yaklaşamıyor! Piyasanın En Kıymetlisi Finansbank’ın Amacı Ne?’ başlıklı köşe yazısı.
  • Hem de söyledik: Karıncalar YouTube TV’de Remzi Özdemir ve Metin Yüksel ile 11 Eylül 2023 tarihinde yaptığımız ‘KÖREBE OYUNU: PÖİP Mağdurları’ başlıklı program.

Lütfen okumadıysanız okuyun ve izlemediyseniz izleyin.

Biz gene soralım;

  • Finansbank’ın Amacı Ne? Borsa İstanbul’da işlem görmeye devam mı edecek yoksa kottan çıkacak mı? Devam edecekse fiili dolaşımı artıracak mı? Aksi takdirde bu fiyatlardan hisse alan yatırımcılar gelecekte mağdur olursa ne yapacak?
  • Sermaye Piyasası Kurulu-SPK ve Borsa İstanbul-BİST Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na (PÖİP) el atacak mı? Olağan dışı fiyat oluşumlarını destekleyerek ve yabancı takas oranı gibi göstergeleri suni olarak etkileyerek piyasanın sağlığını bozan PÖİP konusunda ne yapacak?

Sevgi ve vicdanla kalın.

Doç. Dr. Soner GÖKTEN