Hafize Gaye Erkan

Merkez Bankası yarın ne kadar faiz arttıracak?

yazar:

kategori: ,

Merkez Bankası’nın tarihi toplantısına saatler kala ne kadarlık bir faiz artışı yapacağı tartışma konusu oldu. Yabancı banka ve analistler bu toplantıdan 500 baz puanlık bir artış bekliyor.

Bir önceki toplantıdan en az 750 baz puanlık agresif faiz artışı tahmini doğru çıkan Başkent üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Soner Gökten, 100-200 puanlık göstermelik bir faiz artışı beklediğini açıkladı.

Doç.Dr. Soner Gökten twittir üzerinden yaptığı yorumda şunları söyledi:

Halihazırda,
Politika faizi %25.
Gösterge faiz (TR 2 yıllık tahvil) %22,21.
TR10 Yıllık Tahvilin vadeya kadarki anlık getirisi %27,67.
Mevduat faizleri an itibariyle %40-43,5
KKM’den TL mevduata geçiliyorsa mevduat faizi %53-54.
Kredi faizleri an itibariyle %45-50.
OVP’de 2023 enflasyon hedefi %65, 2024 %33.
OVP’de büyüme hedefi 2023 için %4,4 2024 için %4.
2024’de kurda yaklaşık %40’lık bir artış öngörüsü var.

Soner Gökten
Doç.Dr.Soner Gökten

➡️ Mehmet Şimşek ve takiben Hafize Gaye Erkan göreve gelir gelmez yapmaları gerekeni geciktirdiler. Neydi o? Reel faizi pozitife geçirmek.

➡️ Hafize Hanım tarafından yapılana kademeli artış denildi. Halbuki kademeli faiz artışı tüm dünyada azalan oranda yapılmakta. Yani önce sert bir faiz artışı takiben giderek azalan seviyede artışlar. Ne var ki herşeyi farklı yapma hevesimiz öyle bir hal aldı ki; Hafize Hanımın üzerine bastığı kademeli artış fikrinden hemen çark edildi, ve geçen ay sert bir faiz artışı gördük.

➡️ 750 bp artış yapılmak durumundaydı. Yani zorunluluktu. Çünkü, gösterge faiz ile mevduat faizi arasındaki makasın açıklığı şirazeden kaymıştı. Eğer bu sert artış yapılmasaydı, Türk Tahvillerinin likiditesi kaybolacaktı.

?Peki yarın ne olacak?

➡️ Rasyonel para politikası gereği #TCMB ‘nin pozitif reel faizi mümkün kılacak #faiz artışını yapması, resesyonun göze alınması, kısa vadede iflaslar da dahil olmak üzere düzlüğe çıkış bedelinin ödenmesi gerekiyor.

➡️ 500-750 bp civarı yüksek sayılabilecek bir artış yapılsa dahi, unutmayın, pozitif reel faizin olmayışı, yani bu “kademeli” artış söylemi, kartopunu büyütmekten, yani ödenecek bedellerin etkisini artırmaktan başka bir işe yaramaz.

➡️ Ben ise, genelin aksine 100-200 bp göstermelik bir faiz artışı bekliyorum.

Peki niye?

▪️Bildiğimiz kadarıyla yabancılar 3 sene sonra ilk kez 350 milyon $’lık tahvil aldı. Eğer yabancı fonlara özel bir garanti verilmediyse (ki ülkemizin parasını emanet ettiğimiz Hafize Hanım yabancı ve anladığım kadarıyla Türklerden ayrıcalıklı kişilerle kapalı kapılar ardında ne görüştü bilmiyoruz) bu tahvil alındıktan sonra yapılacak keskin faiz artışı yabancıların zarar etmesine neden olur. Tabi yabancılar bu tahvilleri emanete vererek TL alıp borsaya girmeyecekse.
▪️OVP’de %4,4 büyüme hedefi varken, yapılacak keskin bir artış bu büyümeyi tehlikeye atar. Yerel seçim öncesinde Cumhurbaşkanı ekonomik durağanlık olasılığını kabul etmez diye düşünüyorum.
▪️Dinamo sektör inşaat. Onsuz büyüme mümkün görünmüyor. Nitekim kamu bankalarınca konut kredi kampanyalarının belli ki önü açılacak. Yarın yapılacak keskin bir artış şantiyeleşmeyi riske atar.

Umarım ben yanılırım ve rasyonel para politikası uygulanır.