borsa

Borsada yatırımcı sayısı artıyor ama likidite azalıyor! Halka arzlar 52 milyar götürdü

yazar:

kategori: ,

Son haftalarda sıkışmış görüntüsü veren borsanın likidite sıkıntısı yaşadığı öne sürülüyor. Yatırımcı sayısının 8 milyona ulaşmasına rağmen giren paranın 10 bin ve altı olması borsanın yeterli gücü bulmasına yetmiyor.

Finans uzmanı Filiz ertürk, BİST’in ana sorununun likitide olduğunu belirterek, “beklenen yabancı bir türlü gelmedi, halka arz olan şirketler para çekti, fonların artık daha fazla hisse alacak yeri kalmadı” dedi.

Ertürk, borsada yaşanan patinajı başlıklarla şu şekilde ifade etti:

ARTAN YATIRIMCI SAYISI BÜYÜK PORTFÖY KÜÇÜK:

-8 Milyona ulaşan yatırımcı sayısı var ve bunların portföy büyüklüğü 5 ile 10 bin lira arasında. Bunlarda endeksi harekete geçirecek hisselere değil harçlık çıkartmak için halka arzlara geliyor. Bunların da portföylerinin büyük bölümü bankalardan ya da kartlardan çekilen kredilerle. Yani 8 milyona ulaşan yatırımcı sayısı BİST’in derdine derman olamaz.

PİYASA KREDİ İLE DÖNÜYOR ARTAN FAİZE DİKKAT!

-Son 2 yıldır baktığımızda piyasada ciddi bir kredi hacmi görüyoruz. Bir çok grup ve oyuncu büyük kredi pozisyonu taşıyor. Faizlerin yükselmesi bunların teminat için taşıdığı BİST 30 hisselerinde satış yapmaya başladı. Bir yandan endeksi tutmaya çalışırken yüzde 80 faiz sarmalından kurtulmak için satış yapıyorlar. Bu borsa için çok ciddi bir sorun. Hatta büyük tehlike. Aracı kuruluşlar büyük para kazanırken yatırımcı-oyuncular büyük faiz ödüyor. Temerrüt faizleri piyasada 100’lerde dolaşıyor.

FONLAR HİSSE DOLU

-Bireysel emeklilik ve diğer fonlar adeta gırtlağa kadar hisse ile dolmuş durumda yeni girişlerde azalma var ve hatta bazı fonların son 2 haftadır satışı dikkat çekiyor.

BEKLENEN YABANCI GELMEDİ

-Borsada son 1 yıldır ucuz banka-ucuz hisse-dolar bazında ucuz endeks satılıyor ama artık borsanın pek ucuz olmadığı ortaya çıktı. Endeks mühendisliği ile piyasayı ayakta tutmaya çalışmak Borsa İstanbul’u pahalı hale getirdi.