BANKALARA SUÇ ÜSTÜ

yazar:

kategori:

Bazı şubelerin karlılığını arttırmak için müşteri hesaplarından para tırtıklamasına BDDK suç üstü yaptı. Bazı özel bankaların şubeleri yasak olmasına rağmen müşteri hesaplarından hizmet geliri adı altında kesinti yapıyor.
BDDK ekim 2104’de bir teblig yayınlayarak bankaların bundan böyle hiç bir süretle müşteri hesaplarından çeşitli ad altında kesinti yapamayacaklarını bildirmişti. Nitekim bankalar bu tebliğe uyarak tüm şubelerine uyarı göndererek HİZMET GELİRİ adı altında müşteri hesaplarından ücret kesilemeyeceğini belirtmişti. 
Ancak aradan daha bir yıl bile geçmeden banka şubelerinin müşteri hesaplarından “şube karlılığını arttırmak”amacıyla 100 liraya kadar kesinti yaptıkları ortaya çıktı. 
BDDK uzmanlarının bankalar üzerinde yaptığı MÜŞTERİ ODAKLI incelemede binlerce hasap üzerinde izahı mümkün olmayan  ücret tahsil edildiğini belirledi.
BDDK bu listeleri bankalara göndererek açıklama yapılmasını istedi.
Bankalar ise şube bazındaki bu listeleri  şubelerine göndererek izahat istedi.
TAM GAZ DEVAM
Banka genel müdürlüklerinin yasaklamasına karşın bazı şubelerin halen müşteri hesaplarından özellikle de kredili mevduat kullanan hesaplardan kesinti yapmasından ciddi rahatsızlık duyuyor. Ancak iç kontrol sisteminin yeterli olmaması bu işlemin önüne geçilemiyor. BDDK bu ücretlerin iadesini talep ederken, yasal olmayan yollarla alınan ücretlerden dolayı da bankalara cidda cezalar vermeyi planlıyor.
Özellikle 4 özel bankanın  150 kadar şubesinin bu işlemi ciddi olarak hatta biraz da abartarak yaptığı öne sürülüyor.
NASIL YAPILIYOR?
Şubeler aylık kar hedeflerini tutturmak için kredi kullanan veya kredili mevduat hesabını kullanan müşterilerinin hesaplarından “Bankacılık Hizmet Geliri, Bankacılık Geliri, Banka Hizmet Sunumu Ücreti”gibi adlar altında kesinlikle yasal olmayan yollarla para kesiyor. On binlerce müşterisi olan bir banka şubesi bir kaç yüz hesaptan bu tür kesinti yapmasıyla aylık kar hedefini de otomotikman tutturmuş oluyordu. Ancak BDDK bu işlemi açık bir şekilde “MÜŞTERİ HESABINDAN PARA ÇALMA” olarak görüyor ve yasakladı.