Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim-İstihdam Buluştayı

yazar:

kategori: ,

Prof. Dr. Mehmet HABERAL’ın vizyonuyla, 30 yıldır Türkiye’nin bilimsel gelişimine yaptığı katkılarla ülkemizin nadide eğitim kurumlarından biri haline gelen Başkent Üniversitesi, sektörel sorunlar çerçevesinde ajandanın en üst sıralarında olan bir konuyu sektörün öncül temsilcileriyle gündeme getiriyor.

Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim-İstihdam Buluştayı” düzenleniyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) kurumsal paydaşlar olarak panele katılırken; Man Türkiye, Roketsan, Lcw ve Macro-Center üst düzey yöneticileri sektör temsilcileri olarak buluştayda yer alıyor.

Açılış konuşmaları adeta istihdam sorununu gözler önüne seren şifreler içerdi.
ATO Meclis Üyesi Abidin Memili ve OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci iki temel konuya vurgu yaptılar: “(1) İş var ancak yapacak mesleki teknik eleman bulamıyoruz (2) Yapay zekanın üretimde yer teşkil etmesi üretim sistemlerinde istihdam sorununu şiddetlendirebilir.”

Hiç şüphesiz ki bu ortak serzenişler, insan kaynağı talep ve arzının eşleşmemesi sorununun adeta görünür hale geldiğini kanıtlıyor.

Etkinliği hayata geçiren Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelda Ongun, “Mevcut durumda yaşanan tam bir paradoks! Değerli sektör temsilcilerinin açıklamalarından anlaşılacağı gibi örneğin kaynakçı için binlerle ifade edilen pozisyon var ancak kaynakçı yok. Herkesi beyaz yakalı yapmaya çalışırken doğrudan üretimi yapacak insan kaynağı giderek azalıyor. Önümüzdeki yıllar bu paradoksun yansımamalarını maalesef daha derinden hissedeceğiz.” dedi.

Açıkçası Paramedya olarak Prof. Ongun’un açıklamalarının, yeteri kadar dillendirilmeyen bu sorunun, gündemin ilk sıralarına oturabilmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Buluştay neticesinde ortaya çıkan öncül çözüm önerilini siz okuyucularımıza aktaracağız.