SPK Başkanı Gönül: Yatırım Fonları Büyüklüğündeki Artışı Önemsiyoruz!

Bugün borsanın kalbi Atılım Üniversitesi’nde attı!
SPK Başkanı Ömer Gönül, İşletme Fakültesi’nde sermaye piyasaları ile ilgili seminer verdi.

Erkenden gittim ve salondaki yerimi aldım.
Öğretim üyelerine önlerden sıra ayrılmış vaziyetteydi.
Kısa zamanda salon hınca hınç doldu.
Oturduğum yerden arkama baktığımda gözleri ışık saçan gençlerin heyecanla SPK başkanı Ömer Gönül’ü beklediklerini gördüm.
Kesinlikle söylemeliyim ki, sermaye piyasaları hiç olmadığı kadar kalplere, ruhlara işlemiş.
Sadece iktisat ya da işletme öğrencileri mi? Veya sadece öğrenciler mi?
Mühendisi, sağlıkçısı, öğrencisi, öğretim üyesi, personeli ve dışarıdan gelenler…
Herkes oradaydı!

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mithat ÜNER’i alkışlamak gerekiyor. Bu ve benzeri etkinliklerle adeta fakülte heyecanını diri tutuyor, öğrencilerin kendilerini yaşayan bir üniversitede hissetmesini sağlıyor.

Açılış konuşmasını Prof. Üner yaptı. Sözü uzatmadı. Borsanın artık yaşlı genç, zengin düşük gelirli, kadın erkek herkesin çay sohbetlerine konu olduğunu ve bu sosyolojide finansal okuryazarlığın hiç olmadığı kadar ön plana çıktığını belirtti. Kendi tabiriyle “Sosyal medyanın kara pazarlamacılarına” dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Halka arzlarda ise eğer tercih hakkı olacaksa bunun geleceği olan, araştırma ve geliştirme kapasitesi yüksek ve ortak satışından ziyade büyüme odaklı finansman hedefleyen işletmelerden yana kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

SPK Başkanı Ömer GÖNÜL, seminere SPK’nın dünden bugüne katettiği aşamaları anlatarak başladı. İfade etmem gerek, müthiş bir sunumdu. Keyifle ve ilgiyle dinledim.

SPK’nın sermayenin tabana yayıldığına yönelik işaretleri her gün daha fazla aldığının altını çizdi. Sn. Gönül, uzun yıllar 1 milyon bandında yatay seyreden pay piyasası yatırımcı sayısının halka arzlardaki artış, borsanın reel getiri sunması ve yatırım tercihlerinin değişmesi gibi etkenlerle 2023 Ekim ayı itibariyle 8 milyonu aştığını vurguladı.

Hemen arkasından uyardı: “Borsa oyun değil, yatırım yeridir!”.
Bu denli artan ilginin, art niyetli şekilde sosyal medyada veya iletişim platformlarında suistimale uğramaması için finansal okuryazarlığa ajandalarında ayrı bir parantez açtıklarını belirtti. Finansal okuryazarlık düzeyinin artırılması için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu çalışmalar belirli bir aşamaya ulaşınca bunları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Sn. Gönül, sermaye piyasalarının yatırım olanaklarından faydalanmak isteyen ancak yeterli finansal okuryazarlık düzeyine sahip olmayan yatırımcıların, bu işi onlar yerine ve adına profesyonel şekilde yapan yatırım fonlarına yönelmeleri tavsiyesinde bulundu. 2022 yılında 668 milyar TL seviyesinde bulunan yatırım fonları portföy büyüklüğünün, Ekim 2023 itibarıyla 1,5 trilyon TL’nin üzerini gördüğünü belirtti. Yatırım fonları sayısındaki ve büyüklüğündeki artışı yakinen takip ettiklerini ve çok önemsediklerini ifade etti.

Sonrasında, etkilendiğim bir samimiyetle, öğrencilerin sorularını aldı.
Adeta bir ders ortamına dönüştü seminer salonu.
Kendisini tebrik etmek gerek! Mütevazi bir şekilde salondaki öğrencilerin merakını dindirdi, onlara Türkiye’nin en önemli üst kurullarından birinin başkanı olarak lakin bir öğretim üyesi hakimiyetiyle tavsiyeler verdi.
Sıkılmadı, usanmadı ve tüm sorular bitene kadar ayakta detaylıca anlattı.
Bence de seminerin esas alkışlanması gereken olayı buydu!

Sevgi ve vicdanla kalın…
Doç. Dr. Soner GÖKTEN