Enflasyon Muhasebesinden Bankalar Neden Muaf Tutulacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon muhasebesine geçileceğini belirtti: Finans kuruluşlarına ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız.

Mehmet Şimşek’in, bankaları dışarda bırakması ne anlama geliyor?

Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Soner Gökten, şeffaf ekonominin başka bahara kaldığını söyledi. Doç.Dr. Gökten. “Eğer böyleyse şeffaf ve hesap verilebilir ekonomi başka bahara kalır. Bankaların fiktif karları ortaya çıkmasın, özkaynak erimesi fark edilmesin demektir bu!” dedi.

Gökten, şöyle devam etti:

Enflasyon muhasebesi uygulamasında da Türkiye olarak anlaşıldı ki muhasebe bilimine aykırı ne varsa yaptık ve yapacağız!  Şartlar Kanunen 2021 itibariyle yerine gelmişken gene Kanunla enflasyon muhasebesi uygulamasını iki yıl ertele, TTK 376 geçici madde 1 kapsamında kur Zaralarını sermaye kaybı hesaplamasından 2025’e kadar muaf tut,  Enflasyon muhasebesini bankalara uygulatma!”

MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurtdışında gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin olarak “ Yurtdışı ziyaretlerimde hiç kimseden para talebimiz olmadı. Biz bir program uyguluyoruz, kapı kapı dolaşıp hiçbir talebimiz yok. Ziyaretlerimizin amacı uyguladığımız programı anlatmak” dedi.

Şimşek, enflasyon muhasebesine geçileceğini belirterek, “Enflasyon muhasebesine geçeceğiz,  belki finans kuruluşlarına özel onları kapsama almayacağız.” dedi.

Bütçe görüşmelerinde milletvekillerini soru ve eleştirilerine yanıt veren Şimşekenflasyonun sorumlusunun ücretliler olduğu yönünde kendisinin bir sözü olmadığını belirterek, “Kişisel olarak da hükümet olarak da sermaye taraftarı değiliz. Ben ücret ve enflasyon sarmalından söz etmiştim. Fiyat istikrarı çalışanların refahını artıracak tek formüldür” dedi.