Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül

SPK Başkanı Açıkladı: Girişim Sermayesi Pazarı’ndaki ilk halka arzlar geliyor

yazar:

kategori: ,

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Boğaziçi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Sermaye Piyasalarında Finansman Kaynakları ve Reel Sektör” başlıklı oturuma katıldı.

Gönül, Türkiye’de son yıllarda sermaye piyasalarında yaşanan gelişimin dikkati çekici noktalarda olduğunu söyledi.

Gönül, şu an Borsa’da işlem gören şirket sayısının 529, Borsa’nın toplam piyasa değerinin yaklaşık 11 trilyon TL’ye ulaştığını söyledi.

İbrahim Ömer Gönül, Girişim Sermayesi Pazarı hakkında da şu bilgileri paylaştı:

“Gelişme potansiyeli bulunan iş fikirlerinin hayata geçirilmesi amacıyla başlangıç aşamasında olan ancak borsada işlem görebilecek büyüklükte olmayan ortaklıklar, paylarını halka arz etmeksizin, sermaye artırımı yoluyla ihraç edecekleri payların nitelikli yatırımcılara satışı ile finansman temin edebilecek. İlk halka arzları kısa zamanda yapacağız.”

Yakın zamanda ilk etabı tamamlanan Elektronik Başvuru Sistemi’nin de tam olarak yılbaşından sonra hayata geçeceğini dile getiren Gönül, burada süreçlerin hızlanmasının yanı sıra şeffaflık gibi unsurlara da önem verdiklerini vurguladı.

Gönül, gayrimenkul alanında yapılan ve hayata geçirilen ürün ve projelere değinerek Gayrimenkul Proje Fonu hakkında bilgi verdi.

Bu fonların, hem kendi mülkiyetlerindeki hem de sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait arsalar üzerinde projeler gerçekleştirebileceklerini anlatan Gönül, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu fonlar, portföylerine yalnızca üzerinde proje geliştirilecek olan arsaları, gayrimenkul projelerini, proje kapsamında geliştirilmiş gayrimenkulleri, nakit yönetimi amacıyla bazı para ve sermaye piyasası araçlarını dahil edebileceklerdir. Gayrimenkul sertifikaları, kentsel dönüşüm ve afet yönetimine finansman sağlayacak. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar, tasarruflarını değerlendirebilecek. Bir diğer enstrümanımız da ‘Yeni Nesil Gayrimenkul Sertifikası.’ Burada ihtiyaçlara daha fazla cevap verebilen bir sistem geliştirdik.”